tytyvirje a scris:
Multumesc pentru...atentionare,dar daca va uitati mai atenta la art.52 din legea 3/77 care a fost modificata si completata inclusiv in anul cand eu am fost pensionat,adica in data de 29 mai '99 Art.1 alin.2 daca nu ma insel. Deci nu chiar dupa legea 3/77 cea....veche am fost pensionat,nu? Dar asta este alta poveste.Eu vroiam sa stiu cine a fost dobitocul care modifica legile dupa cum i se dicteaza? Sa fie bine pentru ei.Erea o intrebare simpla si asteptam un raspuns tot simplu.Cum calculam valoarea punctului de pensie? Matematic.Nu al meu,in general....asta-i intrebarea,nu legile,articolele,aliniatele si alte chestii avocatesti.
1. Prin OUG 4/2005 s-au recalculat si pensiile solicitate in baza Legii 3/1977, deci vi s-a recalculat si dvs. pensia.
2. - Intrebarea dvs. a fost simpla dar raspunsul nu poate fi dat asa cum doriti dvs. pentru ca nu exista o \"formula matematica \" (cum ziceti dvs.).
- Exista un algoritm de calcul in care sunt introduse toate datele prevazute de lege si la urma rezulta un punctaj mediu anual care inmultit cu valoarea unui punct de pensie da cuantumul pensiei.
- Calculul manual al unei pensii (in baza algoritmului amintit mai sus) este foarte anevoios chiar aproape imposibil.
- In vechea lege (3/1977) era mai simplu: se alegeau 5 ani consecutivi din ultimii 10 ani si se facea o medie lunara a acelor venituri.
3. Valoarea unui punct de pensie este calculata conform prevederilor Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 102
...
(2)
Valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.
(2.1) Incepand cu anul 2013, indicatorii prevazuti la alin. (2), utilizati la stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul urmator, sunt cei definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de Statistica. (introdus de OUG 1/2013)
(3) In situatia in care unul dintre indicatorii prevazuti la alin. (2) are valoare negativa, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizeaza indicatorul cu valoare pozitiva.
(4) In situatia in care indicatorii prevazuti la alin. (2) au valori negative, se pastreaza ultima valoare a punctului de pensie.
(5) Incepand cu anul 2021,
valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 45% din cresterea reala a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent. Procentul din cresterea reala a salariului mediu brut, luat in considerare la majorarea anuala a
valorii punctului de pensie, se reduce gradual cu cate 5% in fiecare an.
(6) Incepand cu anul 2030,
valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei realizata pe anul precedent.
4. - Deci ce v-am spus noi nu sunt chestiuni avocatesti.
- Nici unul dintre noi, cei care v-am raspuns, nu suntem avocati (eu sunt economist iar colegii mei sunt consilieri juridici sau au alte profesii).
- Intentia noastra a fost sa va lamurim iar daca nici unul din noi nu a putut sa o faca ganditi-va ca poate vina nu este la noi.
5. "Dobitocii care modifica legile" (asa cum le spuneti dvs.) sunt cei alesi de noi se ne reprezinte in Parlament.