avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... prelungire contract de munca
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

prelungire contract de munca

Buna ziua, m-am angajat printr-un interviu intr-o multinationala in baza unui contract de munca pe perioada determinata de 3 luni urmand a se prelungi pe 6 luni, 1 an si ulterior pe perioada nedeterminata. Am intrat pe perioada de 6 luni de contract doar ca intre timp am ramas insarcinata. Contractul se incheie la data de 1 noiembrie iar eu voi naste dupa data de 20 ianuarie 2016. Mentionez ca nu am avut rezultate slabe sau altfel de probleme la serviciu, practic nu ar exista motive reale pentru a nu mi se prelungi contractul de munca pe perioada nedeterminata. Intrebarea mea este: angajatorul are obligatia de a-mi prelungi contractul de munca si daca exista vreun cadru legal pentru a ma putea proteja si a nu ramane fara loc de munca? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:03, 11 Iulie 2015
cristtina_r a scris:

...Intrebarea mea este: angajatorul are obligatia de a-mi prelungi contractul de munca si daca exista vreun cadru legal pentru a ma putea proteja si a nu ramane fara loc de munca? Multumesc!


Angajatorul nu este obligat sa va prelungeasca durata c.i.m.

Codul muncii nu prevede obligativitatea prelungirii duratei c.i.m. in nicio situatie. Prin urmare, la data expirarii duratei c.i.m. , sunt urmatoarele posibilitati :
- fie se decide prelungirea duratei sau modificarea acesteia in nedeterminata
- fie c.i.m. inceteaza de drept , conform art.56 alin.1 lit.i C.mun.

art.56 C.mun.
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
......
i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
......

In aceasta situatie, aveti posibilitatea sa va inscrieti la somaj. Din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.
Pe durata celor doua concedii , plata indemnizatiei de somaj este suspendata si se va relua la expirarea duratei fiecaruia dintre concedii.

Legea nr.76/2002
Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj
acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).


1. - Ar mai fi o varianta:
- Daca intrati in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) inainte de a inceta contractul individual de munca (CIM) si daca nu indepliniti conditiile pentru a beneficia de indemnizatie de somaj atunci puteti depune certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care vi le va plati.

2. Dupa terminarea concediului de maternitate veti putea beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibilitate prelungire contract durata determinata - salariata insarcinata geaninaa114 geaninaa114 Buna seara, Sunt salariata a unei corporatii cu contract initial pe perioada nedeterminata. In luna iunie 2012 am semnat un acord de incetare a contractului ... (vezi toată discuția)
Contract munca determinat ramona18121984 ramona18121984 buna.am o nelamurire,daca cineva ma poate ajuta.lucrez cu contract determinat pe 6 luni.sunt insarcinata in saptamana 12 si tocmai ce mi s-a prelungit ... (vezi toată discuția)
Cim durata determinata inceteaza la intoarcerea in functie a fostului angajat ? ancristida ancristida Buna ziua, Va rog, daca ma puteti ajuta cu o lamurire. Sunt in prezent angajata cu CIM pe durata determinata pentru înlocuirea unei salariate cu contract ... (vezi toată discuția)