avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren cu probleme

De curand, am cumparat un teren intravilan, intabulat, pentru a-mi construi o locuinta.
Actele le-am facut la notariat, sunt intabulat in cartea funciara, m-am inregistrat la primarie pentru plata taxelor si impozitelor, am respectat toate procedurile legale.

Problema care s-a ivit, este ca vecinul de pe una dintre laturile terenului, sustine ca terenul pe care l-am cumparat ii apartine, conform unui act de donatie din partea bunicii acestuia, care in prezent este decedata.

Am intrat in panica si am solicitat de la oficiul de cadastru, un extras de carte funciara extins, pentru a vedea cum s-a transmis in timp proprietatea.

In urma verificarilor mele, am aflat ca terenul a fost intabulat cu act administrativ dat de catre prefectul judetului, in baza legii 18/1991, apoi s-a vandut prin conventie la notariat, iar eu sunt ultimul cumparator.

Din discutiile cu vecinii, povestea terenului ar fi urmatoarea:
-bunica vecinului meu si-a vandut cu ani in urma, jumatate din proprietate(terenul actual pe care l-am cumparat eu), cu act de mana in prezenta unor martori.
-bunica vecinului meu, inainte de a deceda, i-a facut acestuia act de donatie pe intreaga avere.
-dupa decesul bunicii,proprietarul terenului l-a intabulat in baza legii 18/1991, dupa care l-a vandut si in final eu sunt ultimul cumparator.

Vecinul meu, revendica acest teren, nu recunoaste faptul ca bunica lui l-a vandut cu act de mana in prezenta unor martori, din motive financiare inca nu si-a facut succesiunea, dar ma ameninta ca imi va lua terenul.

Intrebarea mea este daca exista posibilitatea sa pierd terenul, daca are rost sa ma apuc de constructie, la ce sa ma astept in acest caz?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ioan66 , utilizator 16:33, 16 Iulie 2015
Antdy a scris:

Persoana Y a înregistrat toată parcela de teren sau doar partea care i-a vândut-o X?

Doar partea pe care i-a vandut-o X, pe care dupa un timp a intabulat-o in baza legii 18/1991.

Nepotul persoanei X, cunoaste realitatea, ca parcela a fost platita, dar nu vrea sa recunoasca acest lucru, din punct de vedere moral este incorect ceea ce vrea sa faca, dar se bazeaza pe actul de donatie autentificat, pe care persoana X l-a facut in favoarea lui, act care cuprinde dupa cum am spus si parcela vanduta persoanei Y.

Va multumesc pentru faptul ca sunteti interesat de problema mea, astept cu nerabdare sfaturile dvs., despre finalitatea in cazul meu.

Cu respect, Ioan.

Pai daca ii dati bani va avea banii necesari ca sa isi faca succesiunea si sa va deschida proces. Daca nu are banii pentru succesiune cum credeti ca ar putea deschide un proces lung si costisitor? Nu il mai bagati in seama si daca va mai ameninta cu ceva inregistrati si puneti la catastif.
GermanAlex a scris:

Pai daca ii dati bani va avea banii necesari ca sa isi faca succesiunea si sa va deschida proces. Daca nu are banii pentru succesiune cum credeti ca ar putea deschide un proces lung si costisitor? Nu il mai bagati in seama si daca va mai ameninta cu ceva inregistrati si puneti la catastif.

Este exclusa varianta ca eu sa ii ofer bani, pentru ca sunt cumparator de buna credinta, contractul de vanzare este autentificat la notariat si banuiesc ca legile din aceasta tara si procedurile prin care se transmite un drept de proprietate, ar trebui sa ma apere.

Partea urata este ca muncesti ani de zile pentru a strange banii necesari indeplinirii unui vis si te trezesti peste noapte ca cineva iti da planurile peste cap si te face sa iti pierzi linistea.

Din postarile anterioare, ale colegilor de forum, am inteles ca nu ar trebui sa am emotii, dar sincer va spun ca nu dorm linistit.

Deci va linistiti si va apucati de constructie. Pentru ca puteti avea probleme mari cu vecinul va sfatuiesc ca primul lucru inainte de a incepe constructia sa fie montarea unui sistem de supraveghere. Daca va mai ameninta inregistrati si cand aveti destule dovezi deschideti proces. Daca chiar nu puteti continua vindeti si cumparati in alta parte.
Undeva un act nu e corect sau povestea nu contine date certificate, ci doar auzite si potrivite. Nu se poate ca pe un teren sa existe, legal, act de donatie autentic si act de proprietate in baza legii 18. Despre care act conteaza si cand s-a emis, in ce baza, la ce distanta in timp dupa inscriere s-a vandut etc.
Asadar, de buna-credinta sau nu, e important daca actele sunt corect si legal infaptuite.
Aveti date despre istoricul actelor in actul de vanzare, mai aveti sansa sa verificati dosarul notarial sa vedeti ce copii a pastrat notarul in arhiva, mai puteti verifica la rol fiscal istoricul si la CF. Ca toate datele nu le aveti, din cate imi pare.

Alte discuții în legătură

Mostenire vanduta Hadryana Hadryana MP e decedat din 1985 si are 3 urmasi directi (fii), E, M, si P dintre care doar M mai este in viata, P fiind decedat in 1995 iar E in 1997. La moartea lui MP ... (vezi toată discuția)
Teren vandut de doua ori remos remos As avea nevoie de un sfat pentru urmatoarea situatie: Persoana X a vandut persoanei y o anumita suprafata dintr-un teren mai mare, pe baza unui act de mana in ... (vezi toată discuția)
Act de mana popc popc Buna seara, Tatal meu a cumparat un teren acum 10 ani de la o matusa si s-a intocmit un act de mana cu 2 martori, in care s-a specificat suma si suprafata de ... (vezi toată discuția)