avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Elev de 15 ani, exmatriculat ?
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Elev de 15 ani, exmatriculat ?

Buna ziua ! Un copil de 15 ani a ramas repetent de trei ori . In clasa a 3-a o data si de doua ori in clasa a 6-a . Va rog, sa-mi raspundeti daca isi poate continua scoala si in ce conditii. Eu am gasit ca pana la 18 ani nu poate fi exmatriculat. Nu s-au ocupat parintii de el prea mult, dar se pare ca am gasit o solutie de sprijin. La scoala are probleme de indisciplina, pleaca de la ore si nu invata. I s-a spus sa nu mai mearga la scoala din toamna.
Va multumesc mult ! .
Cel mai recent răspuns: Nellviva , utilizator 21:42, 13 Iulie 2015
cereti o parere argumentata de la ministerul invatamantului ca prim pas.
cu stima, cassy
Masura exmatricularii nu este conditionata de varsta elevului
"Art. 125. (1) Preavizul de exmatriculare se întocmeşte, în scris, de diriginte şi director, pentru elevii care absentează nejustificat 20 de ore la diferite discipline de studiu sau 15% din totalul orelor de la o singură disciplină/modul, cumulate pe un an şcolar şi se înmânează părintelui/tutorelui legal sau elevului, dacă acesta a împlinit 18 ani, sub semnătură.
(2) Sancţiunea se aplică elevilor din sistemul de învăţământ liceal, postliceal şi profesional, cu excepţia elevilor din învăţământul obligatoriu.
(3) Sancţiunea se consemnează în registrul de evidenţă a elevilor şi în catalogul clasei şi se menţionează în raportul consiliului clasei la sfârşit de semestru sau de an şcolar.
(4) Sancţiunea este însoţită de scăderea notei la purtare.

Art.126. (1) Exmatricularea constă în eliminarea, până la sfârşitul anului şcolar, a elevului din unitatea de învăţământ în care acesta a fost înscris,.
(2) Exmatricularea poate fi:
a) exmatriculare cu drept de reînscriere, în anul următor, în aceeaşi unitate de învăţământ şi în acelaşi an de studiu;
b ) exmatriculare fără drept de reînscriere în aceeaşi unitate de învăţământ;
c) exmatriculare din toate unităţile de învăţământ, fără drept de reînscriere, pentru o perioadă de timp.


@ ynocentta

Poate postati si actul normativ din care ati citat.
Regulamentul de organizare si functionare a scolilor, publicat in Monitorul Oficial pe data de 13 ianuarie 2015, prevede ca elevii care savarsesc fapte prin care se incalca legea, inclusiv regulamentele scolare, vor fi sanctionati in functie de gravitatea acestora.
Multumesc pentru sprijin, am citit de multe ori aceste articole din regulament si am inteles din Art. 125 alin.2, ca nu este exmatriculat deoarece este in invatamantul obligatoriu. Am inteles bine ? Multumesc !

Alte discuții în legătură

Sanctiuni elevi conf. rofuip sau rofui? Dia42 Dia42 Buna ziua. Sunt parinte si ma confrunt cu o dilema. Intre (ROFUIP) - Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar - vezi ... (vezi toată discuția)
Exmatriculare elev petremrl petremrl Buna ziua, ma confrunt cu urmatoare situatie si am nevoie de un sfat, daca se poate: o eleva nu s-a prezentat la scoala nicio zi de la inceperea anului scolar, ... (vezi toată discuția)
Legislatie invatamant educational_provider educational_provider Va rog frumos sa-mi spuneti care [b]dintre cele doua interpretari primite, sunt legle, conform Art. 202 din OMEN NR. 5115/2014 -[i] ROFUIP 2015 publicat în ... (vezi toată discuția)