avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Exista obligatia ca un teren sa fie inscris in cartea ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Exista obligatia ca un teren sa fie inscris in cartea funciara, sa-i fac cadastrul si intabularea intr-un anumit termen de la dobandire?

Va adresez rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema. Tatalui meu i s-a retrocedat, prin Legea nr. 18/1991, o suprafata de padure, pentru care a primit titlul de proprietate abia in anul 2014. La acea data, tatal meu era decedat, iar eu, fiind unicul sau copil, am mostenit acest teren, care, in urma succesiunii, este acum pe numele meu. Dat fiind faptul ca o ruda revendica o jumatate din acest teren, iar terenul este acum in litigiu, iar procesul inca nu este finalizat, eu nu am facut cadastrul si intabularea, deoarece nu ştiu încă ce se va decide la tribunal, daca voi rămâne eu unic proprietar sau voi detine terenul in coproprietate cu ruda mea. În aceste condiţii, vă rog sa-mi spuneti dacă aveam până acum obligaţia legală de a face intabularea si de a înscrie terenul în cartea funciară (precizez că nu am exploatat pădurea) sau pot face acest lucru după ce se clarifică situaţia. Vă mulţumesc mult
Cel mai recent răspuns: razvan22 , utilizator 20:09, 23 Martie 2022
Este f. bine dacă orice proprietate este înscrisă în CF. Nu există un termen de Înscriere în CF dar este un mare avantaj Din această cauză s-a impus prin Programul național de cadastru și carte națională înscrierea tuturor proprietăților , indiferent de destinație, de calitatea proprietarilor.
Dobândirea unor drepturi reale fără înscriere în CF este în cazul d-voastră, care ați dobândit prin moștenire,(art.887NCC). dar veți fi obligat să--l înscrieți în caz că veți dori să -l vindeți.
În concluzie, era bine dacă era înscrisă proprietatea în CF, dacă nu este înscrisă aveți dovada titlului de proprietate.
D-voastră ca fiu, sunteți unicul moștenitor al tatălui d-voastră, care nu trebuie să împărțiți cu nimeni moștenirea care vi se cuvine(doar cu mama , despre care nu ați scris că ar fi sau nu în viață).
Atâta timp cât decedatul are copil(d-voastră)moștenirea nu se mai împarte la alți posibili succesori, Doar dacă, tatăl d-voastră nu a fost proprietarul întregii păduri pentru care a primit titlul de proprietate. În cazul acesta ruda trebuie să conteste titlul de proprietate al tatălui și apoi a succesiunii d-voastre,
Vă mulţumesc pentru răspuns. Eu sunt unic moştenitor al tatălui meu, dar - aşa cum aţi scris şi dvs. - ruda mea (sora tatălui meu) a solicitat nulitatea absolută a titlului de proprietate al tatălui meu, iar procesul este în derulare (a avut loc un singur termen, în care s-a amânat judecarea). Cei de la Comisia de fond funciar care au întocmit documentaţia pentru emiterea titlului de proprietate mi-au spus că singurul care a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru terenul respectiv, conform Legii 18/1991 şi conform Legii 169/1997 a fost tatăl meu, care a formulat acea cerere doar în nume propriu. Mătuşa mea nu a formulat niciodată cerere si de aceea nu a fost inscrisa in titlul de proprietate. Nu ştiu care va fi decizia instanţei, dar până la pronunţare nu am dorit să fac demersurile pentru cadastru şi înscriere în cartea funciară.
Buna seara
Vreau să vând un teren însă nu am intabularea făcută și astăzi mi sa spus că trebuie făcută intabularea și pe casa deoarece celălalt teren este lipit de terenul în care am locuință.
Este obligativitatea mea sa fac intabularea pe terenul care îl vând sau cumpărătorul?
Mie nu îmi era necesar intabularea pe terenul în care am casa de locuit
Mulțumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cadastru si intabulare teren laurentiuu laurentiuu Vrem sa facem partajul dupa moartea parintilor . Terenurile nu au act de vanzare cumparare, chitante de mana sau altceva, nu am gasit.Practic nu avem nimic, ... (vezi toată discuția)
Care sunt pasii de urmat pentru intabulare și cadastru? Silvia1945 Silvia1945 Care sunt pasii de urmat pentru intabulare și cadastru? Nepotul meu, întors de curând de pe meleaguri străine după o absență de câteva decenii, a ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare teren agricol fara carte funciara tedycrys tedycrys Buna ziua, Am un teren agricol pe care as dori sa-l vand. In comuna din care sunt nu s-a realizat proiectul de parcelare al terenurilor. Pot sa vand acest ... (vezi toată discuția)