avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare contract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare contract de vanzare cumparare

Tebuia sa se împartă o garsonieră în 2 şi a fost facută o succesiune în care a fost indicata o singură persoană şi apoi casa a fost vanduta. Pe penal am câştigat dându-i 2 ani cu suspendare şi anularea certificatului de mostenitor al acesteia şi repunerea mea la starea initiala, fara a anula contractul de vanzare cumparare dintre vanzător şi cumparator. Acum trebuie sa fac o actiune pe civil, dar nu stiu cate sanse am de a anula contactul de vanzare cumpărare între ruda mea şi cumpărator. Pot face ceva în sensul asta?
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 16:43, 16 Iulie 2015
Vă scapă domnă un aspect esențial
Buna-credință se prezumă până. la proba contrară.
art. 14 alin. 2 Noul Cod Civil, sau art.1899 alin.2 Vechiul Cod civil.

Cei aia o prezumție, sunt sigur că știți.
Cam cum ar trebui să își motiveze cumpărătorul buna credință când are o prezumție în favoarea lui?

Oare nu reclamantul e cel ce trebuie să aducă probe dindărăt, ca să răstoarne prezumția?

Aspectele tehnice nu-și au rolul aici. Dar dacă vom gândi logic acțiunea veți constata că am dreptate și că e musai ca reclamantul să probeze reaua credință și nu invers așa cum afirmați.


Și, în sprijinul opiniei mele că reclamantul e cel ce trebuie să facă proba, pentru că el afirmă ceva, aduc și


Art. 901 - Dobandirea cu buna-credinta a unui drept tabular
(1) Sub rezerva unor dispozitii legale contrare, oricine a dobandit cu buna-credinta vreun drept real inscris in cartea funciara, in temeiul unui act juridic cu titlu oneros, va fi socotit titularul dreptului inscris in folosul său, chiar daca, la cererea adevaratului titular, dreptul autorului sau este radiat din cartea funciara.
(2) Tertul dobanditor este considerat de buna-credinta numai daca, la data inregistrării cererii de inscriere a dreptului in folosul sau, sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) nu a fost inregistrata nicio actiune prin care se contesta cuprinsul cartii funciare;
b) din cuprinsul cartii funciare nu rezulta nicio cauza care sa justifice rectificarea acesteia in favoarea altei persoane;
c) nu a cunoscut, pe alta cale, inexactitatea cuprinsului cartii funciare.
(3) Dispozitiile prezentului articol sunt aplicabile si tertului care a dobandit cu buna-credinta un drept de ipoteca in temeiul unui act juridic incheiat cu titularul de carte funciara ori cu succesorul sau in drepturi, dupa caz.
(4) Dispozitiile prezentului articol nu pot fi insa opuse de o parte contractanta celeilalte si nici de succesorii lor universali sau cu titlu universal, dupa caz.

Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2015
IMicro Bucuresti, Consilier juridic
901 sustine teza mea si a colegei, tertul nefiind prezumat de buna-creinta, ci trebuie dovedite cateva conditii, desi neclar formulate de lege.
Totusi, daca va ajuta sa aveti dreptate, aveti dreptate. scopul interventiei mele nu este acela de a face teoriid e drept, caci nu e locul aici, ci de a ajuta userul initial care a expus problema sa isi clarifice cateva aspecte.
Nu mă ajută cu nimic să am dreptate.



Exprimarea dumneavoastră avocățească, poate sugera că aveți dreptate, dar realitatea este alta.

Când ați dat primul mesaj ați uitat de prezumția de bună-credință. Acum o evitați , pentru că nu vă e în favoare.


Dacă vreți neapărat, al doilea mesaj al meu este strecurată o eroare. Nu pentru că face o afirmație trebuie reclamantul să dovedească buna-credință. În această situație nu se aplică regula generală a probei. Afirmație bunei credințe o face cumpărătorul.
Dar în discuție era cine trebuie să dovedească buna-credință. Cumpărătorul trebuie să o invoce doamnă, care nu e același lucru cu a o dovedi. Reclamantul va trebui să aducă dovezi în contra prezumției. Aici nu aveți cum să susțineți altceva, decât asumându-vă o eroare.
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2015
IMicro Bucuresti, Consilier juridic
AVLIL a scris:

Sustinerea bunei-credinte este apanajul paratului si el este cel care solicita mentinerea actului de vanzare pentru ca este de buna-credinta, urmand a dovedi acest lucru. Daca din eroare nu solicita sa se constante buna-credinta, si daca instanta ar vedea din probe ca aceasta buna-credinta a existat, nu poate mentine actul.
Sunt chestiuni procedurale care sunt dificil de explicat pe un forum. Ideea, asa cum a aratat-o colega mea, e ca acel cumparator trebuie sa dovedeasca. Mai departe, concret, se stabileste cu speta in fata.

In sfarsit, ne-am inteles. Am ajuns la cum spuneam initial. Amin.
Se intelege ca aici cumparatorul e parat, nu? :)
În acel citat există o mare eroare

acel cumparator trebuie sa dovedeasca


Eu la ea am reacționat, pe lângă afirmația doamnei că userul ar avea toate șansele să câștige.
Da, de acord- cumpărătorul invocă buna-credință, aici e eroarea mea.
Dar dovada că nu există bună credință o face userul, reclamant, nu cumpărătorul pârat.Aici e eroarea dvs.



E pace acum?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de dezheredare haiducu31 haiducu31 Imi poate spune cineva cum ar trebui compusa o clauza de dezheredare intr-un testament? (vezi toată discuția)
Simulatie contract vanzare-cumparare geco geco Acum cateva zile am fost chemat in judecata pe aceasta tema de catre un batran care locuieste intr-un apartament pe care l-am vandut cu vreo 5 ani in urma ... (vezi toată discuția)
Admitere ca proba inscrisuri loanabelciu loanabelciu O tranzactie pentru care s-au notat seriile bancnotelor (euro), in care am trecut CNP-ul celui care a primit si CNP-ul meu (eu i-am inmanat banii pentru a ... (vezi toată discuția)