avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reclamatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reclamatie

Buna ziua!
Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele 2 intrebari:
O angajata a venit la serviciu, a avut o discutie cu sotul administratorei care nu are nici o functie in firma, s-a purtat urat cu el, vorbe urate si multe altele, dupa care el i-a spus sa iasa afara. Ea a plecat la ITM si spune ca i-a facut reclamatie.
1. Ce se poate intampla in acest caz? Ce poate pati firma?
2. Acest lucru s-a intamplat acum cateva 4 zile si de atunci nu s-a mai prezentat la serviciu. Ar trebui sa-i trimitem decizia si notificarea sa o convocam?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:14, 17 Iulie 2015
Exista si varianta mentionata de dvs. Puteti demara cercetarea disciplinara.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Dar eu nu i-am majorat inca salariul de la 01.07.2015, ce pot face in acest caz? Daca incep cercetarea disciplinara, practic contractul ei este suspendat si nu mai pot opera in Revisal si pana se finalizeaza probabil va trece termenul pentru Revisal.
2. Daca ii trimit decizia si convocarea si nu imi raspunde, trebuie trimisa de mai multe ori sau numai o data dupa care ii pot inceta contractul?
Multumesc
1. Majorarea salariului se va face la data incetarii suspendarii c.i.m.

Conform art. 17 alin. (5) din Codul muncii , orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3), printre care regasim si salariu de baza, in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Asadar, modificarea elementelor contractului individual de munca poate fi facuta numai in timpul executarii contractului individual de munca. Pe durata suspendarii c.i.m., salariul de baza nu poate fi modificat. De aceea, salariul de baza va fi modificat la incetarea cauzei care a determinat suspendarea contractului individual de munca, respectiv la data incetarii suspendarii c.i.m.

2. In practica intalnita : sunt angajatori care trimit convocarea de doua ori , iar altii o singura data.
Totusi, la nivel de angajator , procedura privind cercetarea disciplinara ar trebui sa fie reglementata in reg.intern.

Art. 242. C.mun.
Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
....
g) reguli referitoare la procedura disciplinara;
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctionare angajat lungeanuadina lungeanuadina Care sunt pasii pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare? Vreau sa fac o reducere a salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%. (vezi toată discuția)
Decizie de sanctionare saftmiki saftmiki deciziile de sanctionare se inregistreaza la ITM?am un angajat care a a savarsit o abatere si i-am dat un avertisment scris in care am specificat ca i se va ... (vezi toată discuția)