avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... imputernicire avocatiala nelegala - obligatia ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

imputernicire avocatiala nelegala - obligatia instantei?

Buna ziua

Ce obligatii ii revin instantei in cazul in care, in sedinta, i se atrage atentia asupra faptului ca aparatorul unei parti nu are o imputernicire legala (este nelegala pentru ca nu contine nici nr si data contractului de asistenta juridica si nici semnatura clientului)?
Acest aparator, in aceeasi sedinta in care a fost sesizata instanta cu privire la nelegalitatea reprezentarii sale si ulterior sesizarii instantei, poate pune concluzii, administra inscrisuri samd?
Este corect ca instanta sa ii permita indeplinirea de acte (concluzii, inscrisuri, cereri) fara un mandat legal?
Multumesc anticipat pentru sfaturi si opinii...
~ Conținut șters la cerere ~
Aveti posibilitatea asigurarii de dovezi (procedura prevazuta de codul de procedura civila) cu ajutorul careia puteti dovedi ceea ce sustineti.Se va face o expertiza si se va constata ce exista in fapt...:)
Micaly a scris:

Paven Florentina a scris:

Este greu de crezut ca avocatul a actionat fara sa aiba imputernicire din partea clientului sau si fara sa fi incheiat cu acesta un contract in care sa se stiouleze exacyt ce activitati va desfasura.



Chiar daca pt dvs este de crezut sa stiti ca sunt cazuri reale in care, in instanta "avocatul a actionat fara sa aiba imputernicire din partea clientului SI fara sa fi incheiat cu acesta un contract in care sa se stipuleze exact ce activitati va desfasura".
Acesta fiind cazul si temeiul de drept, anexa II din Legea 51/1995....actele desfasurate de acest avocat sunt legale?
Intrebarea este general valabila indiferent de actiune: civila, penala...


In civil, daca nu exista contract de asistenta juridica actele facute de avocat nu sunt automat nelegale (nule) ci doar anulabile cererea de anulare putand fi facuta numai de partea care are interes sa invoce aceasta (respectiv careia i s-a produs o vatamare care nu poate fi altfel indepartata) E cam greu de conceput situatia in care partea adversa poate invoca o vatamare, insa teoretic s-ar putea concepe. In ambele ipoteze (atat daca anularea actului este ceruta de partea reprezentata sau de partea adversa) daca prin actele savarsite de avocatul mult prea plin de initiativa s-a produs o vatamare acesta va raspunde pentru prejudiciul cauzat. Insa actele facute de avocat pot fi valabile daca si numai daca partea reprezentata a fost legal citata. (daca nu exista contract, citarea la sediul cabinetului este nula)
In penal, cu toate ca nu este domeniul meu, pornind de la ipoteza inexistentei contractului de asistenta juridica, daca avocatul reprezinta pe invinuit /inculpat in situatia in care acesta se sustrage de la prezentarea in fata o.urm. pen sau instantei (pentru ca daca e prezent iar avocatul doar il asista chestiunea lipsei contractului este nerelevanta) lipsa mandatului produce, in umila mea opinie, tot o nulitate relativa, respectiv trebuie dovedita o vatamare care nu poate fi indepartata decat prin anularea unor acte.
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2009
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Va prezint pe scurt speta care m-a determinat sa pun intrebarea legata de mandatul avocatului:
Unui avocat i se achita onorariul pentru reprezentare interese client in instanta (pe vorbe doar) pentru ca avocatul NU intocmit nici un contract de asistenta juridica si nu a primit absolut nici o imputernicire scrisa de la client. Doar banii pentru care a taiat chitanta.
Acest avocat a semnat cu numele clientului cererea de deschidere actiune (a falsificat semnatura clientului!) si a ridicat cereri in instanta folosindu-se in exclusivitate de semnatura clientului. La al n-lea termen avocatul prezinta si o imputernicire avocatiala (fara contract, fara semnatura client) si mai face cateva acte in numele clientului folosind stampila cabinetului de avocat dupa care anunta in scris instanta (dar nu si clientul!)de faptul ca denunta unilateral "contractul de asistenta juridica". Clientul nu a stiut ce face avocatul din 2 motive:
1 era in alt oras
2 avocatul il mintea prin e-mail cu privire la evolutia cazului
Se poate invoca nelegalitatea mandatului avocatului si anularea tuturor actelor pe care le-a facut? Se poate cere anularea/casarea sentintei pronuntate?
Partea nu a fost legal citata ci instanta a dispus citarea partii la sediul avocatului. iar dupa ce avocatul a denuntat "contractul" instanta a dispus citarea partii la domiciliul pe care avocatul l-a inscris in cererea de deschidere a actiunii - in fapt este chiar adresa legala a partii.
Tot cazul depinde de "mandatul" avocatului si actele pe care le-a indeplinit!
Daca in acea cauza s-a dat o sentinta civila, acea hotarare poate fi atacata pentru motivele de nelegalitate pe care le-ati mentionat.
D-l coleg u.b.i.k. v-a dat toate informatiile necesare.
Dar va repet, este greu de crezut ca un mare cabinet de avocatura ar face asa ceva dupa cum este greu de crezut ca instanta nu a manifestat un rol activ in solutionarea exceptiei lipsei calitatii de reprezentant sau/si nulitatea cererii de chemare in judecata (nesemnarea cererii de catre reclamant sau/si semnatura nelegala).
In ceea ce priveste legalitatea "incasarii banilor"/"chitanta emisa", in baza unui interogatoriu/declaratie notariala a reclamantului, se poate stabili cine a achitat acea suma si cu ce titlu (in cazul in care a fost achitata de catre un tert).
Verificati ce scrie in contractul incheiat de catre reclamant si "acea persoana care a construit" pentru ca este posibil ca acea persoana sa fie imputernicita (procura de exemplu) sa formuleze orice actiune referitoare la acea constructie (in numele si pe seama reclamantului)!

Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2009
Iuliana Cermak, Avocat

Alte discuții în legătură

Cazier fiscal - procura Valeriu Chirita Valeriu Chirita Procura data pentru depunerea si ridicarea unui cazier fiscal trebuie sa fie autentica sau imputernicire avocatiala? Daca "da", care este temeiul legal? (vezi toată discuția)
Urgent! simo79 simo79 Buna ziua , Daca o cerere de recurs este redactata de un avocat,mandatat doar ca sa o redacteze,aceasta trebuie sa fie semnata si de recurenti? Va rog sa ma ... (vezi toată discuția)
Procura data unui avocat Pilu Pilu Buna. As avea si eu o intrebare daca poate sa ma lamureasca cineva. Conform art. 68 din Codul de procedura civila, Procura pentru exerciţiul dreptului de ... (vezi toată discuția)