Micaly a scris:
Paven Florentina a scris:
Este greu de crezut ca avocatul a actionat fara sa aiba imputernicire din partea clientului sau si fara sa fi incheiat cu acesta un contract in care sa se stiouleze exacyt ce activitati va desfasura.
Chiar daca pt dvs este de crezut sa stiti ca sunt cazuri reale in care, in instanta "avocatul a actionat fara sa aiba imputernicire din partea clientului SI fara sa fi incheiat cu acesta un contract in care sa se stipuleze exact ce activitati va desfasura".
Acesta fiind cazul si temeiul de drept, anexa II din Legea 51/1995....actele desfasurate de acest avocat sunt legale?
Intrebarea este general valabila indiferent de actiune: civila, penala...
In civil, daca nu exista contract de asistenta juridica actele facute de avocat nu sunt automat nelegale (nule) ci doar anulabile cererea de anulare putand fi facuta numai de partea care are interes sa invoce aceasta (respectiv careia i s-a produs o vatamare care nu poate fi altfel indepartata) E cam greu de conceput situatia in care partea adversa poate invoca o vatamare, insa teoretic s-ar putea concepe. In ambele ipoteze (atat daca anularea actului este ceruta de partea reprezentata sau de partea adversa) daca prin actele savarsite de avocatul mult prea plin de initiativa s-a produs o vatamare acesta va raspunde pentru prejudiciul cauzat.
Insa actele facute de avocat pot fi valabile daca si numai daca partea reprezentata a fost legal citata. (daca nu exista contract, citarea la sediul cabinetului este nula)
In penal, cu toate ca nu este domeniul meu, pornind de la ipoteza inexistentei contractului de asistenta juridica, daca avocatul reprezinta pe invinuit /inculpat in situatia in care acesta se sustrage de la prezentarea in fata o.urm. pen sau instantei (pentru ca daca e prezent iar avocatul doar il asista chestiunea lipsei contractului este nerelevanta) lipsa mandatului produce, in umila mea opinie, tot o nulitate relativa, respectiv trebuie dovedita o vatamare care nu poate fi indepartata decat prin anularea unor acte.