avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cerere lichidare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cerere lichidare

Bună ziua,

Ţin să vă pun în temă prima dată :

Am fost angajat de către firma la care lucrez în octombrie anul trecut. Am fost angajat cu contract pe 2 luni, cu salariul brut 1000 ron.Mi-a părut ciudat faptul că mi s-a zis că nu primesc contractul de muncă, nici măcar copie, singurul lucru care poate să mi-l ofere este o dovadă cum că sunt angajat. După 2 luni am fost anunţat că mi s-a prelungit contractul, nespunându-mi pe ce durată, nu am semnat nimic etc. Între timp minimul pe economie a crescut de la 950 ron la 1050 ron, crescându-mi salarul la minimul pe economie, prelungindu-mi contractul din nou fără să fiu anunţat, fără să semnez, etc. Firma este în insolvenţă, salariile întârzie să apară, majoritatea angajaţilor fiind în concediu fără plata, iar unele îndatoriri a acestora mi-au revenit mie.

Acum vine partea grea, contractul meu ar expira din auzite în 30 septembrie, cum ar trebui să procedez să îmi fac lichidarea, să demisionez astfel încât să nu îmi dăuneze pe viitor ?
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2015
anonimON, utilizator
Cel mai recent răspuns: anonimON , utilizator 15:13, 20 Iulie 2015
1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

2. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

3. Nu demisionati , ci asteptati sa vedeti daca la 30.09.2015 expira durata pentru care a fost incheiat c.i.m. Astfel incat, in acest caz, puteti beneficia de somaj.
Mulţumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinerea abuziva a contractului de munca lambrino lambrino Buna, as dori sa stiu ce demersuri se pot face impotriva angajatorului care refuza sa-mi inmaneze un exemplar al contractului de munca. Mentionez ca lucrez ... (vezi toată discuția)
Revisalul nu poate fi vazut de angajat janiles janiles am un C M inregistrat pe 2 ore care imi exp. in 25 dar de la 1 lucrez la o alta firma care nu stiu daca m ia facut CM pe revisal nu se poate vedea daca sunt ... (vezi toată discuția)
Analize pentru angajare docfather docfather Buna seara.Am incheiat un contrac de munca acum 2 luni in meseria de barman.Problema este ca de la inceperea acestui contract pana acum nu mi s au cerut ... (vezi toată discuția)