avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA taxare inversa ?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

taxare inversa ?

societatea noastra este in procedura de insolventa si pt. a iesi din aceasta situatie am hotarat vanzarea unui teren cu cladiri. Factura se va face cu taxare inversa avand in vedere ca suntem in insolventa, adica in aceasta situatie se aplica prevederile art.160 alin.2 lit.b cod fiscal? Multumesc pentru lamurire.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Stelea , Avocat 11:16, 10 Iulie 2009
Parerea mea este ca da!...beneficiati de aceasta prevedere daca faceti dovada existentei hotararii judecatoresti definitive si irevocabile de intrare in faliment.
Pentru a evita orice nelamurire redau baza legala:"In baza prevederilor art. 160 Cod fiscal si Normelor metodologice, asa cum acestea au fost modificate prin O.U.G. nr. 106/ 2007, respectiv H.G. nr. 1.579/2007, in cazul in care atat furnizorul/prestatorul, cat si beneficiarul sunt persoane inregistrate in scopuri de TVA, sunt in mod obligatoriu aplicabile masurile de simplificare in calculul taxei pe valoarea adaugata pentru urmatoarele bunuri si servicii:
● deseurile si materiile prime secundare, rezultate din valorificarea acestora
● bunurile si/sau serviciile livrate ori prestate de sau catre persoanele pentru care s-a deschis procedura de insolventa, cu exceptia bunurilor livrate in cadrul comertului cu amanuntul;
● materialul lemnos.

da factura se va face cu taxare inversa asa cum ati indicat dvs, nu uitati ca din pretul obtinut se plateste procentul de 1,5 % catre fond.
pentru @bossman: despre ce fond e vorba ?
Merci frumos !
1,5% calculat asupra sumei obtinute din vanzare, care se vireaza in contul UNPIR - Uniunea nationala a practicienilor in insolventa din Romania. Este mentionat in art. 4 alin. (6) lit. "c" din Legea nr. 85/2006. Asta numai daca sunteti in procedura de insolventa conform Legii nr. 85/2006, in sensul ca un judecator sindic a dispus deschiderea procedurii si a numit un administrator/lichidator judiciar.
Merci frumos @Gabriel , am banuit ca despre asta o fi vorba , dar nu prea cunosc aspectele procedurale ... :weg:

Alte discuții în legătură

Taxare inversa Pustai Eugenia Pustai Eugenia Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca la societatile in reorganizare juridica se mai foloseste taxare inversa,conform art.160 din vechiul cod fiscal ? Este ... (vezi toată discuția)
Tva la facturi neincasate de la firme aflate in insolventa Anca T. Anca T. Exista posibilitatea recuperarii (sub o forma sau alta) TVA achitat deja pentru facturile emise dar neincasate de la firme aflate in insolventa sau ... (vezi toată discuția)
Societati in faliment georgix georgix va rog sa-mi spuneti : se aplica taxare inversa la societatile aflate in faliment????????? multumesc!!!!! (vezi toată discuția)