avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 238 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la facturi neincasate de la firme aflate in ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la facturi neincasate de la firme aflate in insolventa

Exista posibilitatea recuperarii (sub o forma sau alta) TVA achitat deja pentru facturile emise dar neincasate de la firme aflate in insolventa sau faliment?
Daca sunt in posesia unei hotarari judecatoresti definitive pentru recuperarea creantelor si sunt in tabelul creditorilor se poate recupera acest TVA ?
Nu am limbajul necesar dar sper sa ma fi facut inteleasa .Sumele pe care le am de recuperat sunt destul de mari si TVA-ul pe masura .
Va multumesc si astept cu speranta o varianta de la dvs. cei care stiti .
Cel mai recent răspuns: raluka.mrc , utilizator 17:28, 20 August 2009
Esista o singura posibilitate si ,anume de stornare a facturilor deja emise...si ,asta in anumite conditii
Ultima modificare: Vineri, 19 Iunie 2009
Daniela Vorovenci, Consultant fiscal
Trebuie sa asteptati incheierea procedurii de faliment, daca pana atunci nu recuperati nimic din creanta in baza hot.judecatoresti de incheiere a procedurii aveti dreptul sa ajustati TVA.
Conform art 160 lit b din codul fiscal poti storna tva la cei care au inceput procedura de insolventa, adica se utilizeaza masuri simplificate pt tva, cu conditia ca furnizorul si beneficiarul sa fie platitori de tva.
Art. 160. - (1) Furnizorii şi beneficiarii bunurilor/serviciilor prevăzute la alin. (2) au obligaţia să aplice măsurile de simplificare prevăzute de prezentul articol. Condiţia obligatorie pentru aplicarea măsurilor de simplificare este ca atât furnizorul, cât şi beneficiarul să fie înregistraţi în scopuri de TVA, conform art. 153.
(2) Bunurile şi serviciile pentru livrarea sau prestarea cărora se aplică măsurile de simplificare sunt:
a) deşeurile şi materiile prime secundare, rezultate din valorificarea acestora, astfel cum sunt definite de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deşeurilor industriale reciclabile, republicată, cu modificările ulterioare;
b) bunurile şi/sau serviciile livrate ori prestate de sau către persoanele pentru care s-a deschis procedura de insolvenţă, cu excepţia bunurilor livrate în cadrul comerţului cu amănuntul;
c) materialul lemnos, conform prevederilor din norme.
(3) Pe facturile emise pentru livrările de bunuri prevăzute la alin. (2) furnizorii sunt obligaţi să înscrie menţiunea «taxare inversă», fără să înscrie taxa aferentă. Pe facturile primite de la furnizori, beneficiarii vor înscrie taxa aferentă, pe care o evidenţiază atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă în decontul de taxă. Pentru operaţiunile supuse măsurilor de simplificare nu se face plata taxei între furnizor şi beneficiar.
(4) Beneficiarii care sunt persoane impozabile cu regim mixt aplică şi prevederile art. 147, în funcţie de destinaţia achiziţiilor respective.
(5) De aplicarea prevederilor prezentului articol sunt responsabili atât furnizorii/prestatorii, cât şi beneficiarii. În situaţia în care furnizorul/prestatorul nu a menţionat «taxare inversă» în facturile emise pentru bunurile/serviciile care se încadrează la alin. (2), beneficiarul este obligat să aplice taxare inversă, să nu facă plata taxei către furnizor/prestator, să înscrie din proprie iniţiativă menţiunea «taxare inversă» în factură şi să îndeplinească obligaţiile prevăzute la alin. (3).
__________
Articolul a fost modificat prin art. I pct. 138 din Legea nr. 343/2006.
- Alin. (2) a fost modificat prin art. I pct. 70 din O.U.G. nr. 106/2007.
Este vorba de facturi emise inaintea declararii starii de faliment a beneficiarului (clienti neincasati) iar articolul 160 din CF se refera la masurile de simplificare aplicate de furnizorii aflati in insolventa.
Da, este adevarat ca trebuie sa aiba hotarirea de declarare a falimentului, daca sunt facturi emise inaintea starii de insolventa sau faliment, dar eu nu inteleg din text ca ar fi inainte de data declararii acestei stari. Dar eu am caz in care nu am fost anuntata ca firmele au intrat in procedura de insolventa, le-am gasit pe site-ul judecatoriei pur si simplu, iar eu in acest timp(adica vreao trei luni) am emis facturi , pentru care in momentul in care avocatul nostru a fost si a studiat dosarul, trecuse si termenul de incriere la masa credala si declararea procedurii avea data cu 3 luni in urma. (deci si la mine erau facturi neincasate si am stornat acest tva chiar daca eu am aflat dupa 3 luni, ca multi clienti nu au bunul simt sa anunte)

Alte discuții în legătură

Ajustare tva liliana state liliana state Buna ziua tuturor, Ma poate ajuta cineva?????????Am un client neincasat din luna mai 2007.Atunci am emis factura,m-am inregistrat cu venit si tva de ... (vezi toată discuția)
Recuperare tva si impozit pe profit de la firme falimentare mihai.xyz mihai.xyz Ma ajutati, va rog, cu un raspuns: recuperarea TVA si impozit pe profit in cazul facturilor emise catre firme falimentare se poate face numai pentru facturile ... (vezi toată discuția)
Recuperare tva todiras todiras pentru clientii neincasati de la societati aflate in insolventa, care este documentul prin care se poate storna tva-ul daca nu am fost inregistrat cu ... (vezi toată discuția)