avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legea Bonelor - Proceduri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legea Bonelor - Proceduri

As vrea sa stiu daca exista proceduri pentru aplicarea legii bonelor referitoare la numarul de copii de care poate avea grija o bona, sau la eventuale autorizatii necesare. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:56, 26 Iulie 2015
Legea 167/2014 prevede ca, profesia de bonă poate fi exercitată de orice persoană fizică, din România sau din străinătate, care locuieşte, de regulă, în aceeaşi localitate cu copilul şi îndeplineşte mai multe condiţii. Acestea sunt:
- este cetăţean străin cu drept de muncă în ţara noastră şi posedă un titlu oficial de calificare recunoscut sau echivalat pentru profesia de bonă
- are capacitate deplină de exerciţiu
- este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei şi poate dovedi acest lucru printr-un certificat medical
- este aptă din punct de vedere psihologic şi dovedeşte acest lucru printr-un raport de evaluare eliberat în condiţiile legii
- nu are antecedente penale, cu excepţia celor săvârşite din culpă, dovedite prin certificat de cazier judiciar.

Nu pot lucra ca bone persoanele care au fost decăzute din drepturile părinteşti sau le-au fost interzise drepturile părinteşti ca pedeapsă complementară, suferă de boli cronice transmisibile sau sunt dependente de substanţe psihotrope, stupefiante sau de plante ori substanţe cu proprietăţi psihoactive.

Exercitarea profesiei se realizeaza de-acum prin furnizarea serviciilor in baza unui contract individual de munca incheiat intre bona si o persoana juridica sau prin desfasurarea activitatii ca persoana fizica autorizata.

Documentele necesare pentru înregistrarea în registrul comerţului, înregistrarea fiscală şi autorizarea funcţionării a persoanei fizice autorizate le gasiti aici:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarizare iulianapaduret iulianapaduret Buna seara! Cat se plateste o bona(cu contract) pentru un program de lucru 8-17 luni-vineri? Se poate angaja o bona cu contract pentru program de lucru ... (vezi toată discuția)
Bona cu contract de munca nicoleta955 nicoleta955 Doresc sa mi se faca carte de munca . Lucrez ca bona la o persoana fizica, care are firma dar domeniul firmei este .... nu conteaza. Legal se poate intocmi ... (vezi toată discuția)
Persoana fizica - angajator suciugeorgeta suciugeorgeta Buna seara.Va rog sa imi spuneti daca exista posibilitatea ca o persoana fizica(nu are firma ,nu este PFA,nu are II) sa angajeze o bona....cum se procedeaza? I ... (vezi toată discuția)