avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Abrogarea dispozitiilor Legii 469/2002
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Abrogarea dispozitiilor Legii 469/2002


Buna ziua,
Contract de vanzare-cumparare incheiat in ianuarie 2009 care se deruleaza si in prezent, prin incheierea unor anexe lunare. In contract se prevad penalitati de 0,08% pe zi de intarziere in plata pretului. ART. 4, alin 3 din L. 469/2002 prevedeau "Totalul penalităţilor pentru întârziere în decontare nu poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate, cu excepţia cazului în care prin contract s-a stipulat contrariul". Avand in vedere abrogarea L. 469/2002 pentru intarzieri in plata pretului ulterioare lunii iulie aestea pot depasi suma asupra careia s-au calculat?
Cel mai recent răspuns: aartist , utilizator 15:36, 9 Iulie 2009
scuze am o factura neachitata din luna ianuarie, la aceasta penalitatile in intarziere pot depasi suma facturarata sau nu?
Legea nr. 469/2002 nu a avut un efect pozitiv asupra circuitului comercial si mediului de afaceri in general, constituind o norma paralela la dispozitiile dreptului comun - art. 942 si urm. C.civ. si art. 43-44 C.com. - si instituind o serie de limitari ale libertatii contractuale. Ca aceastea au fost motivele care au dus la abrogarea legii.
Mergand la Codul Comercial Art. 43. - Datoriile comerciale lichide si plãtibile în bani produc dobânda de drept din ziua când devin exigibile.
Art. 1. - Partile sunt libere sa stabileasca, in conventii, rata dobanzii pentru intarzierea la plata unei obligatii banesti.* O 9/2000-privind nivelul dobanzii legale pt. obligatii banesti.
Penalitatile de intarziere, daunele moratorii, prevazute in contract au atat un rol preventiv, scupul instituirii lor fiind tocmai acela ca datoria sa fie achitata la termen, cat si un rol sanctionator si de constrangere , fiecare zi de intarziere fiind sanctionata prin adaugarea penalitatilor urmarindu-se totodata si constrangerea debitorului la efectarea platii.
In fond banii fiind fructiferi fiecare zi de neplata a lor cauzeaza un prejudiciu creditorului, debitorul inbogatindu-se fara justa cauza.
Drept urmare daca penalitatile sunt calculate pe zi de intarziere acestea se calculeaza in functie de nr. de zile scurse de la scadenta si pana la plata efectiva, fara a se tine cont de faptul ca se depaseste debitul principal.
La data platii efective se va putea cunoaste cuantumul prejudiciului cauzat prin cumularea zilelor de intarziere si raportarea lor la nivelul procentual stabilit de parti in conventie. Parerea mea.
Cred ca in cazul de fata putem vorbi de aplicarea legii civile in timp. Personal consider ca pt. facturile emise pana la abrogarea legii 469/2002 nu pot fi calculate penalitati decat pana la cuantumul facturii, iar pt. cele emise dupa abrogarea legii, penalitatile pot depasi cuantumul facturii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati de intirziere impuse de legea 321/2009 marianna marianna legea priveste comercializarea produselor alimentare si stipuleaza: Art. 9. - În cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a unei ... (vezi toată discuția)
Penalizari conform contractului Andrei T Andrei T stiu ca penalitatile nu pot fi mai mari decat debitul in sine, decat daca este prevazut in contract contrariul. am o clauza la contract care spune ca daca nu ... (vezi toată discuția)
Abrogarea legii 469/2002 privind disciplina contractuala alina240 alina240 Acum ca s-a abrogat legea 469/2002,mai trebuie sa tinem in continuare un registru scadentar al contractelor? Dar registru scadentar al facturilor? Sau pentru ... (vezi toată discuția)