avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de invaliditate si pfa
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de invaliditate si pfa

Buna ziua.Va rog frumos sa mi raspundete la intrebare ca ar fii un ajutor mare.Sunt pensionata pe caz de boala de ochi incadrata la nevazatori si am un chiosc de ziare ,am inteles ca legea 118 ali1 lit b nevazatorii au voie sa cumuleze pensia cu alte venituri va rog sa mi spuneti daca ma incadrez in aceasta situatie?multumesc anticipat
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iulie 2015
sabopetrarozalia, utilizator
Cel mai recent răspuns: sabopetrarozalia , utilizator 14:49, 26 Iulie 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
...

2. Daca sunteti pensionata de invaliditate ca nevazator atunci puteti cumula pensia de invaliditate cu un venit din salariu.

3. Ca sa nu aveti vreo surpriza neplacuta va recomand sa solicitati un raspuns in scris (fie si pe e-mail) de la casa de pensii.
multumesc ptr raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca dupa pensionare ionutzul ionutzul Poate lucra cineva cu gradul doi de invaliditate cu jumatate de norma? (vezi toată discuția)
Pensie anticipata parțial, cumulată cu alte venituri camilauris camilauris In ce conditii se poate cumula pensia anticipata partial cu veniturile realizate dintr-ul loc de munca? Daca ma pensionez anticipat partial as putea sa si ... (vezi toată discuția)
Deschidere cabinet de psihologie pensionar carin carin Buna ziua Sunt profesor titular dar in prezent sunt pensionata gradul 3. Va rog sa imi spuneti daca deschiderea unui cabinet de psihologie imi va afecta ... (vezi toată discuția)