avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tranzactie imobiliara fara intreg istoricul in acte a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tranzactie imobiliara fara intreg istoricul in acte a proprietatii

Sunt pe cale sa cumpar un apartament construit in 1971 la care vanzatorul nu detine intreg setul de acte a fostilor proprietari. Tot ce detine este un act de donatie cu uzufruct viager in baza caruia s-au operat multiple inscrieri in cartea funciara (cel mai nou, s-au radiat sarcinile existente -- uzufructul). Au fost depuse toate actele la notar in vederea contractului de vanzare-cumparare, blocarii cartii funciare, etc.

Tranzactia va fi cash, deci nu beneficiez de verificarile aditionale aduse de o banca.

Am o oarecare teama legata de lipsa actelor din istoric, si in ce fel ar putea sa ma afecteze pe viitor in ideea ca la un moment dat voi vinde ceea ce cumpar. Stiind ca blocul a fost construit in 1971, este cazul sa ma gandesc la legea 10/2001 modificata, sau la legea 112 ?


Fapte presupus adevarate (din cele explicate de vanzator):

- actul de proprietate pe baza caruia a avut loc actul de donatie, in original, a fost retinut de notarul la care s-a facut autentificarea. vanzatorul are o copie xerox simpla

- apartamentul a fost detinut neintrerupt incepand din 1973 de cei care au donat. ei au obtinut apartamentul in urma unei licitatii. se pare ca o alta persoana nu si-a indeplinit indatoririle (plata ratelor?) si a fost scos afara de un executor judecatoresc. oare acea persoana sau mostenitorii ei, ar putea ridica pretentii acum ?


Intrebari:

1) Sesizati vre-o problema in cele de mai sus ?

2) Nu imi este clar cand au devenit proprietari cei care au facut donatia (si nu chiriasi). In anii respectivi lumea mai mult inchiria apartamente. Erau putini proprietari de apartamente. Este nevoie de o chitanta care arata ca s-au terminat de platit ratele ?

3) Notarul va face vre-un fel de verificari legate de istoric, sau doar se bazeaza pe ultimul act, care desigur este valid ?

4) Vom putea incheia transferul de proprietate in conditiile date? Notarul nu a ridicat pana acum nici o observatie.


Vanzatorul refuza vehement sa incerce sa aduca respectivele acte (chiar si in duplicat) pe motiv ca este multa bataie de cap si dureaza.




Multumesc pentru ajutor!
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iulie 2015
mvaduva, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum sa verific o garsoniera la cumparare mariuscilin mariuscilin BUNA ziua Doresc sa cumpar o garsoniera si nu stiu foarte bine procedurile de verificare cum ma pot asigura ca ,garsoniera nu este ipotecata , este achitata ... (vezi toată discuția)
Teren cu probleme ioan66 ioan66 De curand, am cumparat un teren intravilan, intabulat, pentru a-mi construi o locuinta. Actele le-am facut la notariat, sunt intabulat in cartea funciara, ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare fara cf c-levi c-levi Buna, va rog sa ma ajutati cu 1 sfat. Am dat un avans pentru o garsoniera. Am facut un precontract(insa doar la agentie) La inceput mi-au spus ca in 2 ... (vezi toată discuția)