avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Achizitie materiale si refacturare clientului
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Achizitie materiale si refacturare clientului

Buna ziua,

un PFA cod CAEN 4321 - proiectare si instalatii electrice - efectueaza lucrari pentru clienti in urmatorul mod: achizitioneaza toate materialele pe cheltuiala sa, ca apoi sa factureze clientului. Clientii nu accepta sa dea banii in avans, ci vor sa se stie doar cu lucrarea gata. X-(

Exista mai multe versiuni ce circula pe internet - ca se poate, atata timp cat factura are atasat deviz sau ca nu se poate, deoarece se face comert cu acele materiale, cu atata mai mult cu cate majoritatea poarta TVA, iar PFA-ul nu este evident platitor de TVA.

Cum se poate proceda legal?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: suciu_diana , utilizator 21:49, 3 August 2015
Buna seara
4321 Lucrari de instalatii electrice
Aceasta clasa include lucrarile de instalatii electrice in toate tipurile de cladiri si lucrarile de geniu civil :
-instalatii (cablaje) electrice si de armaturi electrice
-instalatii (cablaje) pentru telecomunicatii
-instalatii (cablaje) pentru retele de calculatoare si televiziune prin cablu, inclusiv cu fibre optice
-antene satelit
-sisteme de iluminat
-alarme de semnalizare a incendiilor
-alarme antiefractie
-iluminat stradal si semnalizatoare electrice -sisteme de iluminat al pistelor din aeroporturi Aceasta clasa include de asemenea:
-conectarea (racordarea) aparatelor electrice si a echipamentului casnic, inclusiv sisteme de incalzire prin pardoseli
Aceasta clasa exclude:
-constructia liniilor de comunicatii si de transport a energiei electrice, vezi 4222 -monitorizarea si supravegherea de la distanta a sistemelor electronice de securitate, cum ar fi alarme antiefractie si alarme de semnalizare a incendiilor, inclusiv instalarea si intretinerea acestora, vezi 8020

Prin urmare ca sa poata face si comert cu materiale electrice ar trebui sa mai aiba un cod CAEN . Devizul de lucrare se refera la costurile si cantitatea manoperei nu la materiale electrice pe care pune si adaos probabil.
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2015
Bradis Consortium SRL, Consultant protectia mediului
Folositi varianta cu devizul de lucrari si factura. La materiale puteti sau nu sa puneti adaos. Pentru pfa ele nu reprezinta marfa ci materiale consumabile pentru ca nu faceti comert ci prestari de servicii. Mai puteti avea si situatia in care, pentru anumite materiale, clientul doreste sa si le achizitioneze singur si atunci nu vor mai figura pe factura data de dumneavoastra.
Puteti sa prezentati clientului rapoarte de lucrari si devize intermediare pe care el sa le semneze si apoi sa faceti facturi intermediare.
@george-neagu

Inteleg ca e acceptata si de ANAF aceasta varianta?
Si daca se merge pe varianta cu deviz+factura, trebuie sa includa PFA-ul in contabilitate si bonurile initiale, cu care a achizitionat materialele? Sub ce forma se pun acestea in contabilitate, ma refer cum se denumesc fiind contabilitate simpla (ex: "bec" sau "bec lucrare client x"?

Si o alta intrebare: cum se poate justifica adaosul la material, in conditiile in care se achita si TVA de catre PFA pe aceastea, iar apoi se factureaza la o valoare z+adaos? E legal adaosul in aceasta situatie?


@Sorin_67
PFA-ul nu are voie sa aiba 2 coduri CAEN, din cate stiu eu
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2015
suciu_diana, utilizator
Documentele doveditoare pentru achizitii se trec toate la plati in RJIP si valoarea lucrarilor si materialelor folosite din facturile emise se trec la incasari la data cand s-a emis documentul de incasare a facturilor.
E indicat ca achizitia materialelor sa se faca cu factura.
Intrarea la fiecare factura este cu nir folosind modelul de nir fara tva chiar daca furnizorul e platitor de tva. Pretul de achizitie la dumneavoastra apare valoarea din factura furnizorului cu tot cu tva la care daca doriti puteti pune si adaos. Nu e obligatoriu pentru ca castigul pfa-ului il puteti obtine din valoarea manoperei.
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Monografie contabila caen 4322 daryana daryana Buna ziua !! Am o firma care efectueaza lucrari de instalatii,reparatii si revizii aer conditionat. Pentru aceste lucrari achizitionez diferite materiale ... (vezi toată discuția)
Trebuie completat nir pt un pfa care are cod caen 4322? andrei67467 andrei67467 Trebuie completat NIR pt un pfa care are cod caen 4322? nu lucrez cu persoane fizice (vezi toată discuția)
Va salut! doresc să înființez un pfa cu cod caen 4322 - lucrari ... HidegT HidegT Va salut! Doresc să înființez un pfa cu cod caen 4322 - Lucrari de instalatii sanitare, de incalzire si de aer conditionat. Oare ar trebui să mai trec și ... (vezi toată discuția)