avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Restituire avans antecontract imobil nou
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Restituire avans antecontract imobil nou

In anul 2008 am contractat un apartament cu 2 camere in Brasov cu pretul de 91.500 euro platind un avans de 19.000 euro.In prezent nici o banca nu mai imi acorda un asemennea imprumut si as vrea sa imi restituie macar o parte din avansul dat (in antecontractul incheiat nu se specifica nimic despreacest fapt).Firma respectiva imi spune ca in conformitate cu legile din Romania nu pot lua de la ei nici un ban inapoi.Oare asa sa fie? Mai am vreo sansa de a-mi recupera o parte din bani macar?Ma poate ajuta cineva cu un sfat?
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 10:27, 10 Iulie 2009
Daca in contract se mentioneaza faptul ca, promitentul cumparator pierde avansul dat in cazul in care contractul de vanzare cumparare in forma autentica nu se va incheia din vina sa, intradevar nu aveti nici o sansa de a recupera vreun ban de la ei.
Pe de alta parte, incercati sa va legati de faptul ca refuzul bancii de a va acorda diferenta de bani, reprezinta o situatie neimputabila dumneavoastra si deci, neincheierea tranzactiei nu poate fi pusa in culpa dumneavoastra exclusiva.
Va sfatuiesc totusi sa discutati si cu un avocat sau jurist, dupa ce in prelabil le-ati prezentat contractul spre studiu.
Chiar daca mergeti in instanta pentru a demonstra ca datorita bancii nu vati putut finaliza actiunile, si ca doriti restituirea avansului sau o parte a acestuia, acest lucru nu va absolva de la promisiunea contractuala de a restitui restul banilor pentru achizitionarea apartamentului. Banca la randul ei nu v-a facut nici o promisiune scisa ca va va da imprumutul cu garantia imobilului, ea fiind prezenta doar in cazul in care vi s-ar fi aprobat creditul ipotecar. Parerea mea e ca ar fi o "batalie cu morile de vant" si o actiune lipsita de fond.
A fost angajamentul dvs fata de promitentul-vanzator de la care vati fi cumparat acel imobil la o data stabilita de comun acord, iar in caz de nerespectare fiecare parte contractanta, in general, este supusa unei clauze: in cazul promitentului-vanzator poate fi restituirea avansului sau dublul acestuia, iar in cazul promitentul-cumparator (adica a dvs) pierderea avansul fara nici o pretentie baneasca sau de alta natura fata de promitentul-vanzator.
Dar promitentul vanzator si-a respectat promisiunile asumate prin antecontractul incheiat?
Dar promitentul vanzator si-a respectat promisiunile asumate prin antecontractul incheiat?


Ce rost mai are daca promitentul vanzator si-a repectat promisiunile, daca p-cumparator este in imposibilitate de plata iar termenul de incheiere a contractului de vanzare-cumparare o fi trecut de mult!
Teoretic ati putea sa dati in judecata Banca in baza art.998-999 C.civ. sau/si pe obligatia de a face ( acordarea creditului) insa asigurati-va ca aveti dovezi, ca Banca va asigurase ca va acorda creditul in momentul incheierii promisiunii de vanzare-cumparare.
Nu cunosc clauzele din promisiunea de vanzare-cumparare insa ati putea cere interventia instantei pentru a stabili daca a fost sau nu culpa dvs. in neexecutarea conventiei.Puteti sa chemati in judecata in cadrul aceluiasi proces si Banca.
Repet insa, sfaturile sunt ipotetice si aplicabile in masura in care aveti dovezi si eventual clauze contractuale care sa fie in favoarea dvs.
Puteti incerca si o rezolutiune a promisiunii de vanzare-cumparare pentru un pret supraevaluat...nesincer, neserios, neconcordant cu valoarea de circulatie a imobilului...:)

Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2009
Iuliana Cermak, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
Antecontract cu clauze abuzive? Miky0225 Miky0225 Buna seara, Doresc sa cumpar un apartament, am achitat rezervarea si ar trebui sa semnez antecontractul pentru a mi se analiza dosarul de creditare ipotecara ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare contract de vanzare-cumparare DrHOOK. DrHOOK. Buna seara, Am un prieten care vinde un apartament,a facut un antecontract de vanzare-cumparare cu un cumparator care a obtinut un credit ipotecar. In ... (vezi toată discuția)