avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Suspendare concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Suspendare concediu crestere copil

Buna ziua. Sunt in concediu crestere copil din iunie 2014, optand pentru 2 ani de concediu. Intrebarea mea este: daca am gasit de lucru intre timp, cum ar trebui sa procedez, avand in vedere ca am intrat in concediu din facultate, nelucrand inainte? Se suspenda concediul, suspendand indemnizatia? In cazul in care nu ma angajeaza pentru o perioada mai lunga, pot sa revin la concediu, mai beneficiez de indemnizatie pana copilul implineste 2 ani? Va multumesc. O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:00, 3 August 2015
1. Indiferent ce veti face dvs. pana implineste copilul 2 ani plata indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC) nu va inceta decat in ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 2 ani.

2. Plata indemnizatiei pentru CCC se va suspenda daca veti avea venituri din salarii, pe perioada cat veti avea aceste venituri.

3. - Pe perioada cat veti avea venituri din salarii veti putea solicita acordarea stimulentului de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primiti salariu pentru munca depusa iar statul va mai da 500 lei lunar.

4. - Pe perioada pana implineste copilul 2 ani veti putea solicita oricand reluarea in plata a indemnizatiei pentru CCC.
- In acest caz se va suspenda plata stimulentului de insertie.

5. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 12
...

(2) Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisã a persoanei îndreptãţite, ori de câte ori aceasta solicitã, cu respectarea condiţiilor prevãzute de ordonanţa de urgenţã.
...
aledeea22 a scris:

... Se suspenda concediul, suspendand indemnizatia? In cazul in care nu ma angajeaza pentru o perioada mai lunga, pot sa revin la concediu, mai beneficiez de indemnizatie pana copilul implineste 2 ani? Va multumesc. O zi buna!



OUG nr.111/2010
art.16
....
2) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:
....
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului şi copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
.....

(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) primeşte diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu;
b) primeşte indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizează venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic. (maxim 3000 lei pe an calendaristic).

ISR = indicatorul social de referinta care are in prezent valoarea de 500 lei

Pana la adoptarea noilor modificari la Normele de aplicare a OUG 111/2010 cu privire la locul de unde se pot realiza aceste venituri , putem aprecia ca este in vigoare principiul unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem (ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus) in ceea ce priveste locul unde pot fi realizate aceste venituri (de maxim 3000 lei pe an calendaristic).

p.s.
Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică la data de 22 mai 2015, proiectul de Hotărâre pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011.

Proiectul prevede ca , in perioada concediului prevăzut la art.2 alin.(1) din ordonanța de urgență, persoana îndreptățită poate realiza venituri supuse impozitului până la nivelul prevăzut la art.16 alin.(3) lit.c) din ordonanța de urgență, prin desfășurarea efectivă a unei activități, cu condiția menținerii întreruperii/suspendării uneia dintre activitățile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizație.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil priestess priestess buna seara, am si eu niste nelamuriri :) sunt in urmatoarea situatie: doresc sa raman insarcinata insa nu am cotizat la impozit pana in prezent, nefiind ... (vezi toată discuția)
Ingrijire copil 2014 clarat clarat buna, va rog, cine stie si imi poate spune daca renunt de la inceput la indemnizatia de crestere copil, ce bani primesc de la stat si pe ce perioada? (vezi toată discuția)
Indemnizatii nou-nascuti tysy tysy Buna ziua,am autorizatie PFA din 14 iulie 2011,am divortat si astept sa nasc din zi in zi.Va rog sa-mi spuneti de ce indemnizatii pt copil pot beneficia si ... (vezi toată discuția)