avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Act prin care parintii decid tutorii copilului in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Act prin care parintii decid tutorii copilului in cazul mortii accidentale

Ce fel de act poate fi semnat de parintii care doresc, in timpul vietii, sa desemneze viitorii tutori ai copilului in cazul in care parintii mor accidental, in acelasi timp? Cine redacteaza un astfel de act, un avocat sau un notar? Si cum anume se pot asigura parintii ca dorinta lor va fi respectata, ca actul va fi pus in aplicare in cazul mortii accidentale?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:48, 4 August 2015
Se încheie la notar, e act unilateral, de mandat sau poate desemna prin testament.
Nu se pot asigura, dar cei desemnați vor fi avuți primii în vedere de instanta de tutela când se va institui tutela minorului.
Poate nu mor ambii în același timp, iar celalalt exercita singur autoritatea părintească.
Indiferent cine redacteaza actul, el se incheie la notar. Se poate face un contract de mandat, gratuit, cu doua parti, asa incat persoana desemnata sa accepte... e o siguranta in plus.
Legea nu prevede variante diferite pentru tutore, insa pot fi desemnate doua persoane sau mai multe, sub conditie.
Exista un registru special in care sunt trecute aceste desemnari. Revocarea se poate face prin act sub semnatura privata, prin testament, insa trebuie sa intelegeti ca, uneori, tot persoana revocata poate ajunge tutore... e dificil de inteles cum se poate intampla in practica.
Ultima modificare: Marți, 4 August 2015
Liliana Gradinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numire posibil tutore. Vladimir03 Vladimir03 Buna ziua, Vin cu urmatoarea intrebare...deoarece nu stim ce ne poate rezerva viata am hotarat impreuna cu sotia sa numim un posibil tutore pentru copii ... (vezi toată discuția)
Tutela danielapv danielapv Sunt tutorele fiicei mele, bolnava pshic.Ce trebuie sa fac ca in cazul decesului meu sa fie desemnata tutore persoana pe care noi o dorim.Daca aceasta este ... (vezi toată discuția)
Desemnare tutore/curator anterior desesului georgia_qaz georgia_qaz Buna ziua, va adresez rugamintea de a ma ajuta cu informatii privind modalitatea prin care sora mea care are 2 copii, locuieste impreuna cu tatal copiilor ... (vezi toată discuția)