avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuz notar completare certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuz notar completare certificat de mostenitor

Buna ziua,
Ne confruntam cu urmatoarea situatie: In anul 1994 a decedat socrul meu, soacra si copiii au facut succesiunea dar nu au intabulat dreptul lor de proprietate. Anul acesta a decedat soacra mea. S-a facut succesiunea dar intabularea a fost respinsa de OCPI pe motiv ca in primul certificat de mostenitor nu este mentionat numarul topo al apartamentului. Notarul refuza sa completeze certificatul de mostenitor deoarece, sustine el, la dosarul de succesiune nu exista un act din care sa reiasa acest numar si legea nu-i permite sa adauge acte la dosar. Se pare ca succesiunea s-a facut doar in baza titlului de proprietate. Notarul care a facut succesiunea a decedat intre timp iar arhiva lui a fost preluata de cel care refuza sa faca completarea. Intrebare: Exista intr-adevar o baza legala pentru refuzul lui si daca nu, ce ma sfatuiti sa fac? Noi, nestiind aceste amanunte, am luat avans pentru apartament iar in luna septembrie ar trebui sa perfectam actele.
Va mutumesc!
Cel mai recent răspuns: MSandaC , utilizator 20:55, 5 Aprilie 2016
Daca nu va primeste cererea la birou, ii spuneti ca ii trimiteti prin executor.
Asta e ART. 87
Erorile materiale cuprinse în încheierea finală, precum şi eventualele omisiuni se vor putea îndrepta, la cererea moştenitorilor, în baza unei încheieri, făcându-se menţiune despre aceasta în încheierea finală şi pe toate exemplarele certificatului de moştenitor.
Asadar, are temei.
Imi cer scuze, nefiind de specialitate nu stapanesc termenii juridici. Aceasta incheiere de respingere trebuie sa o dea notarul da? Dupa ce depunem cererea, daca o primeste. Sper ca am inteles bine...
Acesta este articolul 87 din Legea 36: " Actele notariale care prezinta erori materiale sau omisiuni vadite pot fi indreptate sau completate prin incheiere de catre notarul public, la cerere sau din oficiu, cu acordul partilor, daca lucrarile cuprind date care fac posibila indreptarea greselilor sau completarea omisiunilor. Acordul partilor se prezuma daca, fiind legal citate, nu-si manifesta opunerea. Despre indreptarea sau completarea efectuata se face mentiune pe toate exemplarele actului."

Notarul spune ca " lucrarile" (adica dosarul cu actele pentru succesiune) nu cuprind date care sa faca posibila indreptarea erorii. Ne-a cerut un extras CF de dinaintea mortii socrului meu, adica datat de OCPI inainte de 14.03.1994. Or acesta este imposibil de obtinut. Am cerut extrase CF de cand a fost deschisa cartea funciara pentru blocul construit dar nu vrea sa le ia in considerare daca data lor nu este anterioara mortii socrului meu. Pe extrase se vede ca apartamentul a fost intabulat pe socrii mei, drept de construire, avem contractul de construire, contractul de ipoteca, ipoteca inscrisa in CF...
Obtineti o adresa de la OCPI cu data de când s-a infiintat Cartea Funciara pentru apartament.
Nu m-am gandit ca se poate dar mi-ati dat o idee foarte buna! Chiar asa voi face, sper sa rezolvam situatia. Va multumesc foarte mult !!!

Alte discuții în legătură

Rectificare act de mostenitor gabitza1007 gabitza1007 buna ziua. am si eu o mare problema. in anul 1972 bunicul meu impreuna cu bunica au cumparat un teren in suprafata totala de 299 mp. in anul 1987 bunica ... (vezi toată discuția)
Problema la intabulare bbv bbv Acum 6 luni am dat ca si avans suma de 500 de Euro unei doamne.Suma reprezenta avansul pentru o parcela de teren neantabulat.Cu cei 500 de euro doamna si-a ... (vezi toată discuția)
În certificatul de moștenitor apar erori de calcul al cotelor, dar notarul refuză încheierea de rectificare. cum pot rezolva această situație? Ana Giulia Ana Giulia Buna seara.In anul 2009 am făcut succesiunea după tatăl meu si in certificatul de Moștenitor apar erori(cote calculate greșit,erori matematice pur si ... (vezi toată discuția)