avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare casa fara partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare casa fara partaj

Buna ziua,

Parintii mei sunt divortati de ceva timp iar acum vor sa vanda apartamentul...este obligatoriu partajul?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:53, 6 August 2015
nu, daca apartamentul de dobandit in timpul casatoriei si semneaza amandoi vanzarea

Apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei , prin contract de vanzare-cumparare.



Asadar, bunul face parte din comunitatea matrimoniala, este bun comun.( proprietate devalmasa a sotilor ).

Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.



In urma impartelii (realizata pe cale notariala , prin buna invoiala ) sau in fata instantei de judecata, cota -parte ideala , abastracta, matematica poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.

Bunul indiviz nu poate fi instrainat fara a exista acordul de vointa sotiei dumneavoastra.

Nici macar cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.

Bunul , in materialitatea sa , poate fi instrainat daca exista acordul ambilor coproprietari.






Succes.


Pot vinde ambii soti daca se inteleg. In acest caz nu este nevoie de partaj. Daca divortul a avut loc dupa 1 oct. 2011 inainte de vanzare se face act de lichidare al regimului matrimonial in care sotii isi declara cota de contributie la achizitionarea bunului ce va fi vandut si apoi vanzarea. Incasarea pretului se va face conform cotei declarate in actul de lichidare.
daca divortul a avut loc sub legea vechea deci inainte de 1 oct 2011 fiind vanzarea prin acordul partilor se prezuma ca fiecare are o cota de 1/2 de contributie la achizitionarea bunului se va face vanzarea si fiecare isi va lua partea din pret cuvenita. Bineinteles ca partile pot declara de comun acord si alta cota de contributie.
Cred ca pot incheia vanzarea, amandoi sotii ca vanzatori, in act cuprinzand si un capitol aparte despre cote si lichidare. Asa platesc o singura data taxe, actul nu e unul complicat, partile lui sunt aceleasi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! - divort fara partaj, cedare cota copilului nadia22 nadia22 daca parintii mei au divortat fara partaj.cum pot intra in posesia apartamentului daca unul din parinti doreste asta (vezi toată discuția)
Partaj mihaela11_teo mihaela11_teo Buna ziua,am divortat de 7 ani si avem in comun un apartament cu 2 camere si un copil major.Dupa divort nu am facut partajul iar eu m-am recasatorit. Eu mai ... (vezi toată discuția)
Poate sa scada cota mea de partaj daca eu nu mai locuiesc in imobilul bun comun? Nellviva Nellviva Buna ziua ! Am divortat si m-am mutat din casa pentru siguranta mea, dar nu am inceput partajul deoarece eu nu am inca suficienti bani (este o casa ... (vezi toată discuția)