avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionara cu pensie de invaliditate gr.II, cu ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionara cu pensie de invaliditate gr.II, cu pierderea in totalitate a capacitatii de munca + pierderea in totalitate a capacitatii de autoingrijire are dreptul la indemnizatie de handicap?

avand pensie de invaliditate gr.II, cu pierderea in totalitate a capacitatii de munca+pierderea in totalitate a capacitatii de autoingrijire, cu deficienta functionala accentuata, am dreptul la pensie de handicap, indemnizatie de handicap? Ce drepturi am si unde trebuie sa ma adresez? Mentionez, ca la o expertiza s-a mentionat si urmatorul lucru:"Supraveghere permanenta al apartinatorilor" Eu locuiesc singura si din cate am inteles, la insotitor nu au dreptul decat cei incadrati in pensie de invaliditate gr.I.
Cel mai recent răspuns: piroska48 , utilizator 08:00, 11 August 2015
1. - Puteti beneficia (pe langa pensia de invaliditate) si de indemnizatie de handicap.
- Pentru aceasta va adresati comisiei de specialitate de pe langa DGASPC.

2. - Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 69
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.

Art. 77
(1) Pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate au dreptul, in afara pensiei, la o indemnizatie pentru insotitor, in cuantum fix.

(2) Cuantumul indemnizatiei pentru insotitor reprezinta 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilita in conditiile legii.
...

- Daca dvs. aveti pensie de invaliditate gr. II inseamna ca aveti capacitatea de autoingrijire.
- Daca veti primi gr. I de invaliditate veti beneficia si de indemnizatia de insotitor.
Va multumesc frumos pentru raspuns. Am inteles raspunsul dvs, cu toate ca pentru mine unele lucruri juridice imi sunt neclare...Asa am stiut si eu, cum ati scris. Dar totusi nelamurirea mea este, ca pe decizie scrie ( e in fata mea ) : "pierderea in totalitate a capacitatii de munca+pierderea in totalitate a capacitatii de autoingrijire", si paralel totusi sunt incadrata in "pensie de invaliditate gr.II. ( doi )", nu gr .I. Atunci, pana la urma ce se va lua in considerare pentru indemnizatie de insotitor : gradul de invaliditate ( II. doi ); sau mentiunea cealalta, care e caracteristica "pensiei de invaliditate gr.I (unu), pe care eu nu o am...?
Mai e precizata pe decizie;"Deficienta functionala accentuata" si pe o scrisoare medicala:"Necesita supraveghere permanenta din partea apartinatorilor." Eu locuiesc singura si as avea nevoie de insotitor.
Va multumesc anticipat pentru raspuns, cu stima.
1. Aici nu mai stiu ce sa va spun.

2. - Incercati sa intrebati la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), pe e-mail, la: cnpp.ro/petitii-si-sesizari
- Scrieti asa cum ati scris aici, mai ales in ultimul mesaj, ca sa primiti un raspuns corect.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar problema juridica tibanto tibanto Am pensie de invaliditate, sunt pensionar gradul II cu handicap accentuat, pensia de este definitiva ca si certificatul de handicap. Mentionez ca sunt ... (vezi toată discuția)
Pensionar gr. 1 invaliditate - handicap accentuat ccostras ccostras Pentru o persoana iesita la pensie din MAI in 2001 ca pensionar gr 1 de invaliditate(cancer osos cu amputatie picior de deasupra genunchiului, probleme ... (vezi toată discuția)
Pensie pe caz de boala nela27 nela27 as dori sa stiu daca ma pot pensiona pe caz de boala daca sufar de lucsatie congenitala de sold bilaterala si coxartroza.Am fost la un medic specialist ortoped ... (vezi toată discuția)