avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajat din somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajat din somaj

Buna ziua,
Este adevarat ca ,daca esti in somaj si te angajezi ,poti primi inca 3 luni ajutor de somaj (pe langa salariu)dar un procent mai mic?Ce lege prevede asta?
Vamultumesc
Cel mai recent răspuns: danabi , utilizator 13:47, 7 August 2015
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 72
(1) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (1), carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj, potrivit legii, si care se angajeaza cu norma intreaga, conform prevederilor legale in vigoare si, ca urmare a angajarii, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj, beneficiaza, din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj, de o suma lunara, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, stabilita si, dupa caz, reactualizata conform legii.

(2) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) persoanele care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).

Art. 73.
(1) Persoanele prevazute la art. 72 beneficiaza de aceasta suma si in situatia in care, in perioada pentru care au dreptul la indemnizatia de somaj, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza, cu norma intreaga, in termen de 30 de zile, la un alt angajator.

(2) Suma plãtitã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în cuantumul stabilit la art.72, se acordã pentru situaţia prevãzutã la alin. (1) pânã la sfârşitul perioadei pentru care persoana era îndreptãţitã sã primeascã indemnizaţia de şomaj.


2. Deci daca incheiati un contract individual de munca (CIM) pe perioada nedeterminata va inceteaza plata indemnizatiei de somaj si veti primi lunar 30% din aceasta indemnizatie pânã la sfârşitul perioadei pentru care erati îndreptãţitã sã primiti indemnizaţia de şomaj.
Va multumesc mult pt raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pe ce perioada se acorda 30% din indemnizatia de somaj? petro250 petro250 Sunt somera in plata de la data de 08.07.2011 si pana la data de 08.07.2012. Intrebarea mea este urmatoarea : Daca la data de 01.05.2012 sunt angajata pe ... (vezi toată discuția)
Drepturi somer cu varsta peste 45 de ani Vilma Ana Vilma Ana daca un somer peste 45 de ani se angajeaza inainte de terminarea perioadei de somai beneficiaza de un procent (?) somaj pana la sfarsitul perioadei de ... (vezi toată discuția)
Cuantumul de 30% din somaj lacry_day lacry_day cuantumul de 30% din somaj acordat pt.angajarea inaintea terminarii perioadei de somaj ,este urmata de o perioada de verificare sau este platita imediat? (vezi toată discuția)