avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1038 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie la zi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie la zi

Buna ziua,

Doresc sa imi dau demisia fara preaviz deoarece mediul in care imi desfasor activitatea a devenit greu de suportat si foarte stresant din cauza haosului si atitudinii nedemne a colegilor mei ( urlete, lipsa de respect, lipsa de informatii si comunicare etc). In CIM este prevazut termenul de preaviz -20 de zile lucratoare.
in situatia mea, se poate demisiona la zi?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:22, 10 August 2015
1. Demisia la zi nu este prevazuta in Codul Muncii.

2. Fie solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun., fie prin demisie -art.81 C.mun.

In cazul incetarii c.i.m.cu acordul partilor nu se acorda prevaiz. In situatia demisiei ,aceasta poate fi cu sau fara preaviz.

Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

3. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

4. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.

5. Codul muncii prevede expres obligatia angajatorului de a inregistra demisia, neinregistrarea acesteia este reglementata ca fiind contraventie si sanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei. de catre ITM.
Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
Ultima modificare: Luni, 10 August 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
In caz contrar, se poate sa imi iau concediu de odiha in perioada de preaviz?
Pe durata preavizului se poate lua concediu de odihna.

CO nu suspenda perioada de preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie la zi respinsă Deya901201 Deya901201 Buna seara. Daca doresc sa demisionez deoarece părăsesc orașul iar angajatorul dorește sa-mi semneze demisia doar cu preaviz iar eu doresc acest lucru ... (vezi toată discuția)
Demisie la zi dia_cj2005 dia_cj2005 Buna ziua Doresc sa plec cu demisie la zi , sau cel putin o sapt de stat in preaviz . Am semnat contract in care este specificat un preaviz de 20 de zile ... (vezi toată discuția)