avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa pe terenul mamei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa pe terenul mamei

Doi frati si-au construit cate o casa in curtea mamei lor cu acordul verbal al acesteia in urma cu aproximativ cinci ani.Primul cu autorizatie pe numele mamei celalalt fara autorizatie ,dar finalizand lucrarile anul trecut.Casele se afla intr-un sat din Giurgiu.Acum au aparut probleme iar mama vor sa-i dea afara din curte .Au martori care sa dovedeasca ca mama lor a fost de acord ca sa ridice casele .Pe titlu de proprietate este trecuta doar ea .Tatal lor la acel moment era dat disparut si se presupune a fi decedat.Ce se poate face?
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 15:53, 15 August 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cei doi frati se afla in situatia prevazuta de art.693-702 Noul Cod Cvil SUPERFICIA
Art.693(1)"Superficia este dreptul de a avea sau de a edifica o constructie pe terenul altuia,deasupra ori in subsolul acelui teren,asupra caruia superficiarul dobandeste un drept de folosinta."Ptr.solutionarea problemei trebuie ca cei doi frati sa formuleze actiune confesorie de superficie conform art.696 Noul Cod Civil.
Atâta vreme cât mama ( sau orice alt proprietar al terenului) nu-și dă consimțământul , autentic , cu privire la dreptul de a construi pe proprietate, nici măcar instanța nu poate înlocui acest consimțământ/ Să nu uităm cazul Bock și Palade contra României-CEDO- ( hotărârea din 15 februarie 2007)-simplul fapt de a ridica construcţia pe terenul altuia, cu toată buna – credinţă, nu ar putea constitui un drept de superficie în beneficiul constructorului, în lipsa unora din cele patru elemente menţionate anterior” – paragraf 63, teza a II – a şi a III- a.-În sistemul de drept românesc, dreptul de superficie nu se poate naşte decât prin lege, prescripţie achizitivă, legat sau acordul părţilor, iar simplul fapt de a ridica construcţia pe terenul altuia, cu toată buna – credinţă, nu ar putea constitui un drept de superficie în beneficiul constructorului, în lipsa unora din cele patru elemente -LEGE, PRESCRIPȚIE, LEGAT ,ACORDUL PĂRȚILOR.
Mama ar putea fi obligată să suporte doar cheltuielile dovedite ale construcțiilor.
PS.- în dreptul român nu există noțiunea de convenție tacită- din această cauză , acceptul mamei trebuie să fie autentic, la notar.
A se vedea și art. 68 a Legii 71/2011-dispozițiile art. 693-702 nu se aplică situațiilor constituite înainte de octombrie 2011

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Superficie geogeorge geogeorge daca cineva si-a construit o casa pe terenul altuia,si proprietarul terenului nu s-a impotrivit la aceasta(sunt rude),iar ulterior proprietarul doreste sa ... (vezi toată discuția)
Constituirea dreptului de superficie prin hotarare judecatoreasca cdstanoiu cdstanoiu Se poate constitui un drept de superficie, prin hotarare judecatoreasca, ]n conformitate cu noile dispozitii (art. 693, alin. 2)? (vezi toată discuția)
Am cumparat cladirea. terenul l-a cumparat altcineva. ce se poate face? alexdam1 alexdam1 Buna ziua, In urma cu mai multi ani, am cumparat un atelier de reparatii intr-o localitate din mediul rural. Acest atelier a fost cumparat de la o SC ... (vezi toată discuția)