avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... ONG - asociatie - asociat - membru
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

ONG - asociatie - asociat - membru

Doresc sa infiintez o asociatie si am neclaritati in privinta unor cuvinte folosite cat si a intelesului lor, este vorba despre asociat, membru si membru asociat.
Sunt singurele "cuvinte" intalnite in OG 26/2000 cu actualizarile la zi (pe care am citit-o). In discutiile despre subiect de pe forum parerile sunt impartite in ceea ce priveste calitatea de asociat, membru si membru asociat.
Concret, legiuitorul spune ca Adunarea Generala este constituita de totalitatea asociatilor, nu foloseste cuvantul membru. Dar foloseste acest cuvant cand vorbeste despre cenzor si spune la art. 27(1) ca "pt asociatiile cu mai mult de 100 de membrii inscrisi pana la data ...". Deci, aici nu spune 100 de asociati, ci 100 de membrii.
Ma gandesc la un exemplu, 4 persoane infiinteaza o asociatie cu scopul de a initia pe cei interesati in tenisul de camp, ei fiind si instructori, deci cei care vor sustine toata activitatea. Dupa un timp 30 de persoane devin membre ale asociatiei si platesc cotizatia lunara de 50 lei. Deci, 30>4, astfel ca cei 30+4, dupa opinia unora de pe forum formeaza AG, nu doar cei 4.
Dar cei 30 > 4 si daca tot au puteri depline hotarasc ce vor ei si la un moment dat hotarasc in AG ca cei 4 antrenori nu mai sunt buni (este parerea lor) si ii schimba si ca antrenori si din asociatie, ca pot modifica actul constitutiv si statutul cf art. 21.2.f. din OG26.
Mi se pare ilogic ca niste membrii, care nu au o stabilitate, sa hotarasca soarta unei asociatii, sa dispuna de tot ceea ce poate acumula ca resurse sau patrimoniu cum este corect, si asta doar pentru ca sunt mai multi.
Va rog sa-mi dati informatii in acest sens, eu nu am studii juridice, ci doar am citit legea.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 21:21, 3 Martie 2021
Prin acele locuri din lege exemplificate de dumneavoastra, asociat si membru e acelasi lucru.
Si sa continui cu comentariul pe exemplul postat. Primilor 4 asociati le puteti spune membrii fondatori dar ulterior mai pot adera si alti membrii cu drepturi depline. Ganditi-va ca asociatia nu e una doar a celor 4 caci altfel isi faceau un srl si erau patroni. Deci e una deschisa catre cat mai multe alte persoana care au aceleasi idei si vor sa se implice in asociatie. Se poate astfel ajunge ca intr-un termen de cativa ani sa fie o cu totul alta componenta a tabelului cu membrii fara ca asociatia sa-si afecteze intr-un fel scopul si obiectivele dar si renumele pentru care au fost infiintate. O sa vedti ca e posibil sa doriti chiar dumneavoastra sa atrage in randul membrilor o persoana care sa aduca un plus de capital sau de imagine asociatiei. Si ce o sa faceti, sa-i spuneti ca nu se poate implica in stabilirea deciilor ce se iau in adunarea generala?
Dar pe langa membrii cu drepturi depline, puteti avea si foarte multi simpatizanti care insa, de exemplu nu mai platesc cotizatii, nu mai participa la adunarile generale, nu se mai implica in stabilirea deciziilor din asociatie. In schimb, daca spre exemplu li se pune acestora la dispozitie bata materiala a asociatiei, acestia vor plati taxa de participare la competotiile organizate sau taxa de inchiriere teren si materiale care sunt considerate venituri pentru asociatie.
1. Atunci, in statut trebuie sa prevad 3 categorii de membri: membrii fondatori, membrii si simpatizanti. Doar primii doi platesc cotizatii lunare, au drepturi depline si de vot si fac parte din AG?
2. Cum sunt considerati copiii minori care vin sa practice si platesc cotizatie? Adeziunea o completeaza parintele in numele copilului, dar copilul/parintele au si calitate de membru, au drept de vot?
3. In exemplul dat de dvs., referitor la veniturile realizate de la simpatizanti, sunt considerate activitate economica sau non profit?
Multumesc!
Nu, doar membrii si simpatizanti. Nu e nicio diferenta intre membrii care se regasesc pe tabelul de la infiintarea asociatiei si cei care doresc sa adere pe parcurs si sunt acceptati.
Nu sunt membrii cu drepturi depline. Semnati contracte cu parintii in care sunt trecute acolo detaliile si valoarea taxei. Toate veniturile obtinute din activitatea de antrenare copii, din inchirierea de material sportiv, din organizarea de minicompetitii sunt incluse la venituri din activitatea economica.
În asociația al cărui membru sunt avem 3 tipuri de membri (membri asociați - plătesc cotizații, cu drept deplin de vot, indiferent dacă sunt fondatori sau au aderat după; Membri Colaboratori - plătitori de cotizații, nu au drept de vot în AG, dar au drept de vot deplin în proiectele în care sunt colaboratori; și a treia categorie sunt Membri Onorifici - necotizanți, fără dr. de vot, calitate care se acordă în urma sprijinului adus asociației, a donat o sumă mai mare de bani, a pus la dispoziție un spațiu în care asociația să-și desfășoare activitatea, au un FreeCard cu care intră la orice activitatea de-a noastră fără să plătească intrare sau altceva) Aceste tipuri de membri au fost trecuți în Statut, am argumentat motivul pentru care membrii colaboratori și onorifici nu au dr de vot și totul a funcționat. Țin să vă specific faptul că motivul pentru care membrii colaboratori nu au drept de vot este pentru că ar apărea conflicte de interese în ce privește fondurile alocat unor proiecte, etc.
2. citiți Hotărârea nr. 75/2015 privind reglementarea prestării de către copii de activităţi remunerate în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling, dacă este vorba de remunerare.
În Asociația noastră minorii au dreptul de a fi membrii asociați, plătitori de cotizații, și au doar drept de vot consultativ, părinții nu au drept de vot, iar prezența minorilor nu influențează cvorumul necesar pentru votare sau pentru adoptarea. În ce privește membrii colaboratori minori, aceștia au drept deplin de vot în ce privește proiectul pentru care s-a acceptat aderarea.
3. Din punctul meu de vedere, acestea sunt activități economice, dar depinde sub ce titlu sunt efectuate. ONG are posibilitatea de desfășurare a activităților economice, dacă acestea sunt stipulate în statut, și dacă aceste veniturile sunt introduse în patrimoniul asociației. Asociația are dreptul de a avea profit chiar dacă se numește non-profit, doar că acel profit nu se împarte între membrii, ci intră în patrimoniul asociației.
Pentru Adrianerosca:
O observatie pentru faptul ca unui membru colaborator ii luati cotizatie, element specific al membrului cu drepturi depline, dar nu are voie sa participe si sa voteze in AG.
Chiar daca de fapt vreti sa le luati doar o simpla taxa, acest venit se inregistreaza in alt cont contabil si nu e cotizatie.
Proiectele sunt aprobate de comitetul director sau AG, e desemnata echipa de proiect si din ea pot face parte membrii, voluntari si persoane cu contract de munca sau contract civil.
Ultima modificare: Vineri, 14 August 2015
george-neagu, moderator

Alte discuții în legătură

Consiliu director , adunare generala , presedinte la o asociatie non-profit Adryan.D Adryan.D Zilele acestea m-am documentat si mai bine si aici pe site-u dar si pe google si sunt oarecum nelamurit de aceea pun intrebarea pentru a ma lamuri foarte ... (vezi toată discuția)
Calitatea de membru activ (cu drept de vot in aga) intr-o asociatie mariusorban mariusorban Ce ii confera dreptul de a participa si vota la sedintele AGA (in afara de plata cotizatiei si a indatoririlor din statut) unui membru care nu este fondator ... (vezi toată discuția)
Ong poate primi membri noi asociati? andrei vacaru andrei vacaru Buna ziua, Sunt membru fondator/asociat al unei asociatii asa cum este ea prevazuta de oug 26/2000. In statutul asociatiei se face o clasificare a membrilor ... (vezi toată discuția)