avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Recuperarea taxelor judiciare din contul avocatului
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Recuperarea taxelor judiciare din contul avocatului

Buna ziua.
drept urmare a castigarii unor dosare, avocatul, ca reprezentant al societatii noastre, a incasat cheltuielile de judecata. Fireste, acestea i-au fost achitate in contul sau de catre executorul judecatoresc, in temeiul hotararilor. Domnul avocat, din pacate, nu ne-a achitat decat o singura taxa jud de timbru, onorariul evaluatorului, iar cea in valoare mai mare, se eschiveaza sub un pretext sau altul sa ne-o returneze. Mentionez ca si anul precedent a procedat la fel, si-a insusit o taxa de timbru in valoare de 3000 de lei. Cum putem intra in posesia banilor? Cum putem rezolva aceasta situatie? Cui ne putem adresa pentru a il obliga cumva sa ne achite acesti bani, cheltuieli pe care firma le-a facut si care se regasec in contabilitate si desi dosarele sunt castigate, noi nu putem sterge aceste sume pentru ca nu ni s-au returnat. I s-au trimis drept dovada chitantele pe mail, dar, dupa caz, evita subiectul specificand ca va verifica (si tot verifica de luni de zile), evita dialogul si nu ne da nici un raspuns. Ce solutii putem adopta pentru a recupera banii pe cale amiabila sau pe orice alta cale? Mentionez ca nu a existat nici o intelegere in acest sens.
Va multumesc foarte mult!
Ultima modificare: Joi, 13 August 2015
lorexx, utilizator
Impotriva avocatului puteti formula plangere prealabila ptr.infractiunea de abuz de incredere prevazuta si pedepsita de art.238 Noul Cod Penal, si va constituiti parte civila in procesul penal ptr.suma respesctiva.Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a partii vatamate .Termenul de introducere a plangerii prealabile este de 3 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat despre savarsirea faptei.Termenul de 3 luni este un termen de decadere, adica , daca nu ati formulat plangerea in termenul de 3 luni, nu mai poate fi tras la raspundere.
se poate formula.. in cel mai nefericit caz. o actiune derivand din contractul de mandat
Ultima modificare: Vineri, 14 August 2015
Admin, administrator
ART. 45
(1) Sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se restituie, după caz, integral, parţial sau proporţional, la cererea petiţionarului, în următoarele situaţii:
a) când taxa plătită nu era datorată;
b) când s-a plătit mai mult decât cuantumul legal;
c) când acţiunea sau cererea rămâne fără obiect în cursul procesului, ca urmare a unor dispoziţii legale;
d) când acţiunea corect timbrată a fost anulată în condiţiile art. 200 alin. (3) din Codul de procedură civilă sau când reclamantul a renunţat la judecată până la comunicarea cererii de chemare în judecată către pârât;
e) când, în procesul de divorţ, părţile au renunţat la judecată ori s-au împăcat;
f) când contestaţia la executare a fost admisă, iar hotărârea a rămas definitivă;
g) în cazul în care instanţa de judecată se declară necompetentă, trimiţând cauza la un alt organ cu activitate jurisdicţională, precum şi în cazul respingerii cererii, ca nefiind de competenţa instanţelor române;
h) când probele au fost administrate de către avocaţi sau consilieri juridici;
i) în cazul în care participantul la proces care a fost recuzat se abţine sau dacă cererea de recuzare ori de strămutare a fost admisă;
j) în alte cauze expres prevăzute de lege.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1) lit. d), e) şi i) se restituie jumătate din taxa plătită, iar în cazul prevăzut la alin. (1) lit. f) taxa se restituie proporţional cu admiterea contestaţiei. În cazul prevăzut la alin. (1) lit. h) se restituie jumătate din taxa plătită, indiferent de modalitatea în care a fost soluţionat procesul, după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti.



Ultima modificare: Vineri, 14 August 2015
Admin, administrator
In cel mai rau caz as fi o proasta, multumesc pentru apelativ! In cel mai bun caz, as prefera sa nu mi te adresezi asa! Apreciez profesionalismul si bunul simt, dar nu apreciez limbajul suburban care nu face cinste nici unui avocat, stimate domn. Eu va multumesc totusi pentru temeiul legal... In contractul semnat nu este prevazut un onorariu de succes. Am specificat clar ca este vorba de o speta mult mai complexa. Banii ce provin din taxele de timbru sunt in contul dansului. Dvs imi vorbiti de restituirea sumelor achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru, eu vorbesc de punerea in aplicare a doua hotarari judecatoresti ramase definitive. Revenind la intrebarea mea, pentru cei care sunt dispusi sa imi dea un raspuns la obiect, fara divagatii si alte prezumtii, cum ar putea societatea comerciala sa procedeze pentru a recupera cheltuiala? Se poate trimite o cerere adresata avocatului prin care sa i se solicite achitarea sumei in contul firmei?
Ultima modificare: Joi, 13 August 2015
lorexx, utilizator
domnule

socotelile sunt simple

ce aveti de dat scadeti din ce aveti de primit sau invers

daca aveti de primit si-i scadent...notificati avocatul

restul sunt aiureli
Ultima modificare: Joi, 13 August 2015
ContSters363356, utilizator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata - obligatie achitata inainte de primul termen DanaBrasov DanaBrasov Buna ziua, In situatia in care am dat pe cineva in judecata, am achitat onorariul avocatului si taxa de timbru si, inainte de primul termen, paratul si-a ... (vezi toată discuția)
Restituire taxa judiciara de timbru iojamaria iojamaria O persoana fizica a achitat in iulie 2013 o taxa judiciara de timbru, pentru o actiune de constatare de proprietate. Taxa s-a platiti la primarie, apoi 30 % , ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli executare silita carabela_anca carabela_anca Avem un client care ne-a furnizat un cec fara acoperire. Pentru declansarea procedurii de executare silita a acestuia, firma noastra a apelat la un avocat. S-a ... (vezi toată discuția)