avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore de noapte nedeclarate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore de noapte nedeclarate

buna ziua,
lucrez la o firma in ture de zi si de noapte de 8 ani de zile si am constatat cu stupoare ca angajatorul din anul 2001 pana in anul 2005 nu a declarat acest programul al orelor de noapte la ITM. Ce se poate face pentru a se dovedi ca in acest timp noi salariatii am lucrat pe luna cate 15 zile program de noapte? eu doresc sa plec de la aceasta firma , am cerut o adeverinta care sa certifice orele de noapte lucrate in acest timp si mi s-a spus ca nu mi se va da. Mentionez ca in perioada 2001-2005 nu s-a platit spor de noapte ,dar noi cum dovedim ca am lucrat atatia ani in schimburi?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:21, 14 Iulie 2009
Codul muncii a adus o reglementare amnanuntita in privinta facilitatilor acordate salariatului de noapte incepind din 2006. Este adevarat ca si anterior angajatorul era obligat sa informeze ITM daca foloseste salariati la munca de noapte, insa acum raspunderea contraventionala a acestuia s-a prescrsi pentru perioada 2001-2005, iar ca sa beneficiati de sporui banesti este de asemenea prescrisa o actiune in pretentii. Pentru a dovedui acest lucru nu aveti decit sa promovati o actiune in instanta care sa constate ca ati fost folositi la munca de noapte ( poate la ITM a declarat acest lucru)
O actiune de acest gen in instanta este prescrisa.
1. Ar fi interesant daca ati spune de ce ati asteptat patru ani si abia acum ati realizat ca nu vi-s-a platit sporul de ore de noapte.
2. Faptul ca angajatorul nu a comunicat la ITM ca se lucreaza in schimbul de noapte nu este problema dvs. ci a lui.
3. La ce va ajuta adeverinta ca ati lucrat ore de noapte?
tudorvaleriu a scris:

1. Ar fi interesant daca ati spune de ce ati asteptat patru ani si abia acum ati realizat ca nu vi-s-a platit sporul de ore de noapte.
2. Faptul ca angajatorul nu a comunicat la ITM ca se lucreaza in schimbul de noapte nu este problema dvs. ci a lui.
3. La ce va ajuta adeverinta ca ati lucrat ore de noapte?


Nu cred ca problema era numai a lui cand art 122 aliniat 3 din codul muncii spune :"angajatorul care in mod frecvent utilizeaza munca de noapte este OBLIGAT sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca .
Nici acum nu sant sigura ca dumnealui declara sporurile de noapte la ITM. Am fost acolo si am solicitat sa mi se puna la dispozitie carnetul de munca pentru a verifica acest lucru , si mi s-au invocat tot felul de motive , cum ar fi ca , nu au gasit carnetul de munca , deoarece acesta se afla la inspectoratul judetean de munca pentru nu stiu ce fel de verificari. Ca sa nu mai vorbesc de indolenta lucratorilor de acolo.
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2009
mapo1970, utilizator
care este perioada de prescriere , dupa cat timp ?

Alte discuții în legătură

Spor nopate nicoletatrenea nicoletatrenea Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi: am angajat cativa agenti de paza, si conform codului muncii le dam spor de noapte 15%, dar inainte ... (vezi toată discuția)
Spor de noapte essa essa Conform ordinului dat de ministerul muncii 1783/2019 actele in vederea pensionarii se vor accesa direct din Revisalin in conditiile in care muncesc in ... (vezi toată discuția)
Munca de noapte mnd mnd Buna ziua, Daca ma poate ajuta cineva in ceea ce priveste munca de noapte, un angajat poate presta numai munca de noapte? CCMUN spune ca: \'\'durata normala a ... (vezi toată discuția)