avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... CONVENTIE INCHEIATA IN PROCEDURA DIVORTULUI CU COPII ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

CONVENTIE INCHEIATA IN PROCEDURA DIVORTULUI CU COPII MINORI LA NOTAR

Buna ziua, va rog din suflet sa ma lamuriti cat mai repede. La 1 iulie am divortat la notar si am hotarat urmatoarele: -
-autoritatea parinteasca a minorilor va fi exercotata in comun de ambii parinti
- locuinta minorilor va fi la mama lor
-toate cheltuielile de crestere, educare, invatatura si crestere profesionala vor fi suportate de tata
-mama se va ocupa de supravegherea cresterea si ingrijirea lor
Problema mea este urmatoarea, in acest interval tatal a asigurat o parte din necesarul alimentelor destinate copiilor, doar alimente in special pt. mic dejun, acum dl. nu mai vrea sa asigure necesaru copiilor dorind sa participam in mod egal la cheltuieli.Veniturile mele lunare sun mult mai mici decat ale domniei sale. Ce ma sfatuiti?
sa participati si dvs la cheltuieli ( raportat la venitul dvs) pt ca datorati intretinere copiilor in solidar cu tatal.
Obligatia de intretinere Art. 499
(1) Tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala.
Art. 529
(1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
(3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.

Art. 530
(1) Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.
(2) Daca obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani.
(3) Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere. Dispozitiile art. 529 alin. (2) si (3) raman aplicabile.


Nu prea v-ati inteles clar cat sa aveti ce executa silit. Va trebui sa va adresati instantei ca aceasta sa stabileasca o pensie pt copii raportat la venitul sau.
Ultima modificare: Luni, 17 August 2015
gi-jane2, moderator
Dvs. trebuie sa cuantificati ajutorul pe care il primiti acum fata de cel pe care l-ar obliga instanta de judecata, respectiv 25 % din veniturile legale pe care le realizeaza in prezent.
nu avem o hotarare a instantei, este conventie la notar
asta s-a inteles deja.
multumesc

Alte discuții în legătură

Plata activitati Camelia28S Camelia28S Buna. Pe langa pensia alimentara,tatal e obligat sa paricipe la plata altor activitati ale copiilor cum ar fii after school? Custodie comuna,domiciliul la mine ... (vezi toată discuția)
Obtinere pensie alimentara nestiutorintoate nestiutorintoate buna seara, care sunt pasii pt a solicita pensie alimentara copil minor . nu am fost casatoriti niciodata, dar am convenit ca minorul sa ramana la mine. (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere copii minori kiddy_2 kiddy_2 Buna ziua, Doresc un sfat juridic referitor la posibilitatea obtinerii unei pensii de intretinere pentru cei doi copii minori. Mentionez ca este vorba de un ... (vezi toată discuția)