avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plata activitati
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plata activitati

Buna. Pe langa pensia alimentara,tatal e obligat sa paricipe la plata altor activitati ale copiilor cum ar fii after school? Custodie comuna,domiciliul la mine ca mama.
Cel mai recent răspuns: proastasatului , utilizator 16:55, 20 Octombrie 2017
Bună ziua,

Suma de bani cunoscută sub denumirea de pensie alimentară nu e conform codului civil pensie alimentară, ci pensie de întreținere. Ambii părinți sunt obligați să participe la creșterea și educarea copilului, nu doar la hrănirea lui. Dacă tatăl nu achită benevol partea sa din aceste cheltuieli atunci poate fi chemat în judecată pentru stabilirea pensiei de întreținere.

Stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere
Art. 530
Modalităţile de executare
(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.
(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.
(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile


Art. 529
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.


Ultima modificare: Joi, 19 Octombrie 2017
Dana Fatol, Avocat
Nu doamna, daca i s-a stabilit sa plateasca o pensie, gata, s-a spalat pe maini si nu il puteti obliga sa contribuie cu nimic peste limita legala de 1/4 din venitul net.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
In schimb, de la tarile de care s-a copiat aceasta lege minunata, cei 2 parinti platesc impreuna, nu in solidar, toate cheltuielile copilului. In Romania noastra, parintii contribuie in solidar, asta insemnand: mama plateste geaca copilului si tatal nasturele de la gluga, caci el e "responsabil" cu emotiile si pupatul copilului pe gat dupa baie. Tatal e mai spiritual in general, mai Zen, mai lotus, cu smotru si cresterea copilului e mama. Fiecare pe cat de capabil e.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara! se poate deschide acțiune pt pensie alimentara ... FeticCristina FeticCristina Bună seara! Se poate deschide acțiune pt pensie alimentara fara a baga divorț? Va mulțumesc! (vezi toată discuția)
Intretinere copil avavi avavi Buna ziua, O cunostinta are o relatie cu un tip, nefiind casatoriti. Din aceasta relatie a rezultat o fetita care e recunoscuta, in sensul ca pe certificatul ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara lemih lemih Sotul meu are dintr-o casatorie anterioara un copil pentru care plateste pensie alimentara. In cazul in care sotul meu accepta un job in strainatate, cum va fi ... (vezi toată discuția)