avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Bani şi Afaceri ... Tedinţe imobiliare evaluarea terenurilor intravilane; cat ar putea scadea ...
Discuție deschisă în Tedinţe imobiliare

evaluarea terenurilor intravilane; cat ar putea scadea pretul?

Ma gandesc ca unui teren cu o suprafata rezonabila,intravilan,central sau ultracentral,zona buna,vecinatati(scoli,parcuri,institutii publice,etc),cu utilitati,cu acces auto usor,nu-i va scadea prea mult din valoare.In nici un caz cu mai putin de 50%.
Dvs. ce spuneti?
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2009
ContSters95727, utilizator
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 11:12, 1 Septembrie 2009
Datorita perioadei prin care trecem...la noi totul e posibil.Evident ca facilitatile pe care le implica pozitia terenului,constituie un avantaj iar valoarea lui e pe masura,diferit de celelalte.Atat timp cat bancile nu vor relansa creditele,venind cu o oferta accesibila omului,totul este incert din punct de vedere financiar,desi preturile o cam luasera razna si multi s-au inbogatit din speculatii.Nr mare de someri de la o zi la alta ,criza financiara prin care trecem,inflatia economica...etc,toate isi pun amprenta pe VALOARE.Speram la mai bine...:yes:
Cred ca valoarea actuala terenurilor constituie un reper important la care sa ne raportam , pentru a constata cat de adanca este criza. Asa incat, constatand ca lucrurilor datorita carora multi romani se simteau siguri pe ei, stiind ca detin in proprietate terenuri, sau /si case, le-a scazut in mod dramatic valoarea, ei se simt cumva amenintati si probabil , destul de debusolati. Este firesc sa fie asa, intrucat, proprietatea reprezinta pentru noi unul dintre lucrurile fundamentale, iar atunci cand acestui lucru nu i se mai recunoaste valoarea cu care ne obisnuisem ( si care crestea , poate chiar in mod excesiv) , tindem sa ne simtim, alaturi si de alte probleme, destul de ingrijorati. Eu insa, sper ca intr-o zi lucrurile vor reveni pe fagasul lor , iar faptul ca momentan se intampla invers, adica pretul imobilelor scade, nu prezinte vreo relevanta , intrucat nu intentionez nici sa vand, nici sa cumpar. Doar imi spun asa, ipotetic( asa vreau sa fie , ipotetic , desi este chiar posibil):hm: problema: ce va fi daca cei de la banca decid sa vina si ma ,,execute"? Se va alege praful ...dar important este doar sa privim inainte si sa uzam de mult discutata lege ( nu de la Parlament) a atractiei( si nici Legea Gravitatiei) , ci aceea prin care un destept de american( parca) , zice ca trebuie sa ne dorim sa ni se intample lucruri bune, si ele se vor intampla,iar daca suntem pesimisti si ne trec ptin minte doar ganduri negre, ele se vor reverbera in Univers, pentru ca apoi sa se intoarca la noi, sub forma de energie negativa. Sintetizand, putem spune ca, trebuie sa avem grija ce anume ne dorim , caci este posibil sa ni se intample...Asa ca ,draga user...fiti optimist .Ceea ce va ramane de facut este sa stati l inistit si sa urmariti piata imobiliara...:)
Un bun face la un moment dat atat cat primesti pe el daca oferta a fost cunoscuta de un numar rezonabil de posibili cumparatori.
Sunt convins ca, afara de situatii exceptionale, valoarea oricarui imobil o sa scada pentru ca scade in fiecare zi numarul de posibili cumparatori. Or, daca scade cererea pretul nu prea are cum sa ramana acelasi.
Ca si evaluator ANEVAR va pot spune ca , intr-adevar , este foarte importanta locatia terenului , dar si suprafata , vecinitatile si accesul la utilitati . Conform standardelor de evaluare , valoarea de piaţă este "suma estimată pentru care o proprietate va fi schimbată, la data evaluării, între un cumpărător decis şi un vânzător hotărât, într-o tranzacţie cu preţul determinat obiectiv, după o activitate de marketing corespunzătoare, în care părţile implicate au acţionat în cunoştinţă de cauză, prudent şi fără constrângere". Ori in situatiii speciale cum este cea in care ne aflam acum , adica de criza , in care numarul vanzarilor a devenit brusc mult mai mare decat numarul cumparatorilor , avem de-a face cu asa numita piata a cumparatorilor , in care acestia decid pretul tocmai datorita raritatii lor pe piata !
Pretul poate scadea si pana la 90% ( vezi cazul Georgia in care preturile au scazut dramatic sau cazul Ucraina) tocmai fiindca proprietatile devin nepretuite prin lipsa de clienti. De aceea este foarte greu ca cineva, prin criterii obiective , sa va spuna cu cat si daca va mai scadea valoarea unei proprietati. Practic , imposibil de spus...
Dar la un moment dat , dupa ce tot scad, o sa vedem cum urca preturile iar !
Exista un ciclu al pietelor imobiliare.Ciclicitatea pietei imobiliare are urmatoarele etape:
I – Expansiunea
- Cresterea gradului de ocupare
- Cresterea preturilor
- Intensificarea activitatii de constructii si a dezvoltarii
II – Incetinirea cresterii, varf, scadere
- Stabilizarea ratei de ocupare la un nivel ridicat
- Stoparea activitatii de constructii
- Cresterea in continuare a preturilor- Maxim valoare
III – Contractia pietei
- Declinul ratei de ocupare
- Un nivel redus al activitatii din constructii
-Scadere a preturilor
IV – Relaxarea contractiei, reechilibrarea
- Atingerea minimului in constructii
- Stabilizarea gradului de ocupare la nivelul minim si inceperea cresterii
-Scadere in continuare a preturilor-minim valoare
Durata unui ciclu = cca 10 ani.
Un teren avand caracteristicile enumerate de dumneavoastra este atractiv pentru orice cumparator, ca sa-l valorificati eficient , mai e de asteptat.
Ultima modificare: Duminică, 23 August 2009
SEBASTIAN VITTA, Expert judiciar

Alte discuții în legătură

E momentul de a vinde, sau de a astepta ? dmh dmh in conditiile actuale, in Romania, ce parere avet, preturile la locuinte cum vor evolua ? E momentul de a vinde, sau de a astepta ? (vezi toată discuția)
Imobiliare !! cine tot tine piciorul '' pe frana '' ??? ContSters205490 ContSters205490 2006 > 2007 > Chiar si 2008 anii de BOOM imobiliar IN ROMANIA !!! Se construia '' CU TUPEU '' !!! In '' DRACI '' ... (vezi toată discuția)
Scaderea pretului locuintelor Alin Popescu Alin Popescu E bine sau e rau ca scade pretul locuintelor? Ca pana la urma, trebuie sa fie ceva mai mult in toata tendinta asta decat parerea vanzatorilor si cumparatorilor. (vezi toată discuția)