avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare

Buna ziua.
La data de 19 martie 2015, am incheiat la notar o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare pentru un teren de 2200 m.p.,eu fiind cumparatorul. Am procedat la acest lucru intrucat vanzatorul nu avea terenul intabulat. Ideea este ca acum vanzatorul nu mai vrea sa perfectam contractul de vanzare cumparare cu toate ca in aceasta promisiune se specifica urmatorele:
-perfectarea in forma autentica a contractului de vanzare-cumparare va avea loc cel mai tarziu la data de 01 iunie 2015,moment la care promitentul vanzator va prezenta extrasul de carte funciara,care sa ateste ca terenul descris mai sus este intabulat si liber de sarcini
Ca si clauza sa specificat:in cazul in care promitentul vanzator se razgandeste si cu rea credinta refuza perfectarea contractului de vanzare cumparare in forma autentica cel tarziu la data de 01 iunie 2015, eu promitentul vanzator ma oblig sa restitui promitentului cumparator dublul sumei primite ca pret, aceasta fara a impieta asupra dreptului promitentului cumparator de a se adresa instantei de judecata pentru a obtine o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de titlu de proprietate.
In contract se mai specifica:Declaram ca ni s-a adus la cunostinta faptul ca dreptul la actiune se prescrie in termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia incheiat.
Avand in vedere ca eu nu doresc dublul sumei si vreau numai sa respect promisiunea dintre noi doi, va rog sa ma ajutati cu ceea ce trebuie facut pentru rezolvarea problemei.
Va multumesc anticipat celor care imi vor raspunde!
Cel mai recent răspuns: nn1953 , utilizator 12:55, 20 August 2015
Solutia ptr.cazul dvs. se regaseste in art.1.669(1) NCC"Cand una dintre partile care au incheiat o promisiune bilaterala de vanzare refuza nejustitificat,sa incheie contractul promis,cealalta parte poate cere pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract,daca toate celelalte conditii de validitate sunt indeplinite.
(2)Dreptul la actiune se prescrie in termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia incheiat."Ca atare,urmeaza sa formulati cerere in instanta conform celor mai sus aratate.
Va multumesc pentru raspuns. Imi puteti spune si ce costuri implica aceasta actiune in instanta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precontract casa balasaf balasaf Buna ziua! in data de 30.07.2015 am semnat un precontract pentru cumpararea unei case, dand un avans de 2000 euro si urmând ca pana in data de 30.11. 2015 sa ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare contract de vanzare-cumparare DrHOOK. DrHOOK. Buna seara, Am un prieten care vinde un apartament,a facut un antecontract de vanzare-cumparare cu un cumparator care a obtinut un credit ipotecar. In ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate 19 ntn 19 ntn Buna ziua.Anul trecut am cumparat o casa la tara ,care pe linga terenul aferent casei care este intravilan( care este intabulat pe cumpararator,vinzatorul ... (vezi toată discuția)