avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Schimbarea calitatii de martor in suspect
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Schimbarea calitatii de martor in suspect

Buna seara!
Vreau si eu cateva informatii legale, daca se poate, nu voi avea multe delatii despre caz dar sper sa ma puteti ajuta in vreun fel cu opinii legale.
Acum 4 ani cineva a fost chemat in calitate de martor intr-o urmarire penala, s-au dat declaratii fara a fi asistat de vreun avocat, de cate ori a fost chemat s-a prezentat. Nu a fost nimic ciudat pana cand s-a primit o noua citatie in care calitatea de martor este schimbata in cea de suspect si este chemat din nou a doua zi. Multumesc frumos. Daca este prea putin ceea ce am spus si nu se poate formula vreo opinie sau o parere in a ajuta nu e nevoie de a ma "critica" pentru asta, inteleg. multumesc, seara buna si linistita!
Cel mai recent răspuns: cetateanro , utilizator 20:10, 26 August 2015
Din datele şi probele existente în cauză rezultă indicii rezonabile că respectiva persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală si procurorul a dispus ca urmărirea penală să se efectueze în continuare si faţă de aceasta, care a dobândit calitatea de suspect.
Aveti mai jos drepturile suspectului/inculpatului prevazute in c.p.p.
ART. 83
Drepturile inculpatului
În cursul procesului penal, inculpatul are următoarele drepturi:
a) dreptul de a nu da nicio declaraţie pe parcursul procesului penal, atrăgându-i-se atenţia că dacă refuză să dea declaraţii nu va suferi nicio consecinţă defavorabilă, iar dacă va da declaraţii acestea vor putea fi folosite ca mijloace de probă împotriva sa;
#M2
a^1) dreptul de a fi informat cu privire la fapta pentru care este cercetat şi încadrarea juridică a acesteia;
#B
b) dreptul de a consulta dosarul, în condiţiile legii;
c) dreptul de a avea un avocat ales, iar dacă nu îşi desemnează unul, în cazurile de asistenţă obligatorie, dreptul de a i se desemna un avocat din oficiu;
d) dreptul de a propune administrarea de probe în condiţiile prevăzute de lege, de a ridica excepţii şi de a pune concluzii;
e) dreptul de a formula orice alte cereri ce ţin de soluţionarea laturii penale şi civile a cauzei;
f) dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret atunci când nu înţelege, nu se exprimă bine sau nu poate comunica în limba română;
g) dreptul de a apela la un mediator, în cazurile permise de lege;
#M2
g^1) dreptul de a fi informat cu privire la drepturile sale;
#B
h) alte drepturi prevăzute de lege.

Va multumesc frumos pentru raspunsul prompt!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspect intr-un dosar penal Cojocaru Vlad Cojocaru Vlad Ce înseamnă calitatea de a fi suspect intr-un dosar penal și care sunt consecințele atribuite acestei calități ? Ma interesează și drepturile . Am ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a mi se aduce la cunostinta probele in calitate de suspect? eusaisapte eusaisapte Am ratacit articolele din Codul de procedura penala conform carora am dreptul sa fiu confruntat cu probele acuzarii mele Stiu ca e in legatura cu principiul ... (vezi toată discuția)
Calitatea de inculpat....... ce inseamna asta? auraneg auraneg daca intr-o cercetare penala ti se schimba titulatura din suspect in inculpat implica ce? (vezi toată discuția)