avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Se poate incheia o asociere in participatiune cu o ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Se poate incheia o asociere in participatiune cu o persoana fizica

Buna ziua!
As avea nevoie de cateva lamuriri cu privire la contractul de asociere in participatiune.
Pentru asta o sa va expun pe scurt o situatie de fapt.
O societate comerciala are, in proportie de 50%, angajati pe post de agent de vanzari.
Intrucat taxele pe care le plateste la stat cu toate impozitele pe salarii (somaj, CASS, CAS, etc....) sunt destul de mari, ne gandim sa incheiem contract de asociere in participatiune cu fiecare angajat in parte (agentii nostri sunt platiti cu o suma fixa si un comision, in functie de cati clienti deservesc).
Asadar, as dori cateva lamuriri cu privire la acest contract.
Daca se poate incheia intre o societate comerciala si o persoana fizica.
Daca se poate incheia un astfel de contract, care sunt pasii de urmat? Unde se inregistreaza? Ce taxe urmeaza a fi platite la stat ? Este sau nu mai bine sa incheiem contracte de asociere in participatiune decat contracte individuale de munca?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: verapopescu , utilizator 14:02, 26 August 2015
Este posibila incheierea unui contract de asociere in participatiune de acest fel, doar ca trebuie evidentiat din punct de vedere contabil separat. Persoana juridica va plati impozit pe profit, iar persoana fizica impozit pe venit din activitati independente. Profitul cuvenit unei persoane fizice - asociat - dintr-o asociere cu o persoana juridica romana, care nu da nastere unei persoane juridice, determinat potrivit regulilor de determinare a impozitului pe profit, este considerat, la nivelul persoanei fizice, venit din activitati independente, si va fi cuprins in cadrul impozitului pe venit. Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe profit, determinat conform metodologiei stabilite in legislatia privind impozitul pe profit, revine in continuare persoanei juridice. In cazul asociatiunilor in participatiune , veniturile si cheltuielile sunt alocate acestora in limita cotelor de participatiune detinute de fiecare asociat. Orice plati suplimentare prevazute in contractul de asociere, inclusiv contributiile suplimentare platite persoanei fizice, nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil.
Contractul trebuie inregistrat si depus intr-un exemplar la ANAF. Nu uitati ca se tine o contabilitate separata a asocierilor de acest gen.
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2015
Doru Valean, Consilier juridic
Multumesc frumos pentru raspuns!
Se pare ca stapaniti destul de bine acest tip de contract, asadar, in situatia in care nu abuzez si aveti, va rog sa atasati si un model al acestui contract.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociere edusa edusa am o firma cu 2 activitati , pt activitatea secundara as vrea sa ma asociez cu cineva si sa impartim profitul si cheltuielile. Cum ar fi corect sa fac sa ... (vezi toată discuția)
Asociere persoane fizice administrare site jarrel jarrel Buna ziua, lucrez impreuna cu un prieten la administrarea unui site (ca persoane fizice, nu PFA, firme etc). De comun acord am stabilit ca eu sa beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Contractul de asociere in participatiune i_agapescu i_agapescu Buna seara, Doresc sa stiu daca intre doua soc comerciale care au ca activitate servicii in parcuri de distractie se poate incheia un contract de asociere ... (vezi toată discuția)