avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plasament la bunici
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plasament la bunici

Buna ziua!As vrea sa va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste informatii.Mama in grija careia se afla minora nu mai poate sa o tina(motivul ar fi neintelegerile cu tatal vitreg),tatal natural este si el intr-o relatie,mai are un copil cu actuala sotie si locuieste cu acestia si cei doi copii majori ai sotiei,deci nu are conditiile necesare sa ia el fata...singura solutie in acest moment ar fi plasamentul la bunicii paterni care ar avea conditii sa o tina doar ca financiar nu o pot sustine...Ma intereseaza daca asta este posibil si care ar si pasii de urmat.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Eladaela , utilizator 13:50, 28 August 2015
Buna ziua,

art. 399 din Codul Civil vorbeste despre posibilitatea incredintarii minorilor altor persoane decat parintii, cu ocazia judecarii divortului. Divortul fiind deja judecat, va veti folosi de prevederile art. 403 din Codul Civil care permite instantei de tutela sa modifice masurile luate cu privire la minor cu ocazia judecarii divortului. Cererea poate fi facuta de catre persoana care doreste sa-i fie incredintat minorul.
Succes !
In aceasta situatie nu a existat un divort deoarece parintii nu au fost casatoriti.Copilul nu a fost incredintat pe cale legala nimanui.Multumesc!
Buna ziua,

in acest caz dvs, in calitate de bunica a minorului, veti adresa instantei de tutela o cerere intemeiata pe prevederile art. 399 din Codul Civil. Chiar daca este un text din materia divortului doctrina arata ca este calea prin care, in situatii exceptionale, instanta de tutela poate acorda autoritatea parinteasca altor persoane ori institutii. In doctrina se mai arata ca autoritatea parinteasca va fi scindata in acest caz, bunicii exercitand autoritatea fata de persoana copiilor iar parintii vor administra bunurile acestuia daca exista.
Va multumesc!As vrea sa va mai intreb daca in aceasta situatie copilul poate beneficia de acea indemnizatie de 600 ron.
Toate drepturile copilului raman neatinse, indiferent de persoana care exercita autoritatea parinteasca.

Alte discuții în legătură

Minor in intretinerea bunicii Giorgia Cristea Giorgia Cristea BUNICA INGRIJESTE MINORUL DE 12 ANI DE LA NASTERE , INREGISTRANDU-L PE NUMELE EI , DAR ALOCATIA DE STAT ESTE RIDICATA DE MAMA NATURALA ACEASTA AVAND ALTI 3 ... (vezi toată discuția)
Plasament la bunica minaroda minaroda Referitor la un copil cu tatal decedat si mama ; divortata de sot, adica de tatal copilului inainte de decesul acestuia, Acest copil a fost si este crescut de ... (vezi toată discuția)
Copil in intretinerea bunicii paterne-stabilire pensie alimenara pentru ambii parinti flavius_neagota83 flavius_neagota83 speta este urmatoarea: copil minor(13 ani)rezultat din relatie de concubinaj si incredintat bunicii paterne de la varsta de 1 an si ceva.bunica doreste sa ... (vezi toată discuția)