avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... UZUCAPIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

UZUCAPIUNE

daca sotul meu a murit iar socrii mei a facut testament pe numele fetelor meleeu ce drepturi am,daca locuiesc in casa de 40 de ani,platesc impozite pot dovedi asta cu martori.pot inainta actiune de uzucapiune.?specific ca mai am o fata di a doua casatorie si nu vreau ca dupa moartea mea so las pe drumuri .astept raspuns urgent si va multumesc.
in procesul de uzucapiune se poate face recurs?
Nu ati precizat la ce data au murit socrii. Uzucapiunea poate fi invocata si calculata doar incepand cu data mortii acestora, respectiv cu a ultimului dintre ei care a ramas proprietar in proportie de 100% dupa moartea celuilalt (e necesar sa se fi facut si succesiunea dupa moartea primului dintre socrii).
Uzucapiunea mai poate fi invocata daca, sa zicem, la un moment dat, socrii s-au mutat din casa si n-au mai trecut niciodata pe acolo, abandodand imobilul. Doar asa puteti invoca uzucapiunea si, pentru ca nu aveti just titlu, e nevoie de 30 de ani de uzucapiune.
In oricare varianta, in eventualitatea va va aflati in vreuna din situatiile de mai sus si puteti declansa un proces de uzucapiune, in acelasi proces trebuie sa contestati si testamentul si sa cereti reductiunea acestuia, posibilitate care exista doar pentru sot, iar ulterior Dvs. il puteti mosteni si partea dv. i-o puteti da celeilalte fete. Daca sunteti divortati, nu mai puteti face nimic cu testamentul, iar daca sotul a murit, sunt cateva variante posibile, in functie de: daca a murit cat timp erati casatoriti sau nu, si care dintre socrii a murit primul, cum s-a facut succesiunea, daca sotul a murit inainte sau dupa unul dintre socrii, cand a fost facut testamentul etc.. Un raspuns complet nu va pot da fara sa vad toate actele, dar, in principiu, ce v-am spus despre uzucapiune este valabil.
Hotararea data in prima instanta in procesul de uzucapiune poate fi atacata cu apel si apoi cu recurs.
Cat priveste costurile unui astfel de proces, aveti in primul rand de platit taxele de timbru, care se calculeaza la valoarea imobilului.
La aceasta se adauga onorariul expertului judiciar desemnat de instanta sa evalueze imobilul.
Onorariul de avocat se stabileste dupa evaluarea actelor si stabilirea modalitatii concrete de actiune, in functie de estimari privind dificultatea si durata procesului si in raport de valoarea imobilului.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Revin cu o completare, pentru ca acum am vazut mai sus ca spuneti ca sotul Dv. a decedat.
In aceste conditii, asa cum spuneam mai sus, trebuie sa stiu ordinea deceselor socrilor si sotului si data intocmirii testamentului pentru ca va putea spune daca puteti ataca testamentul.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Socrul a murit in 1972 iar soacra in 1973 iar eu am ramas in casa.socrii nu s-au mutat niciodata din casa,aici au decedat iar eu i-am ingropat si le-am facut toate randuielile.sunt mai mult de 30 de ani de atunci.dupa moartea lor nu s-a mai facut succesiune.sotul a murit inaintea socrului .socru a facut testamentul in 1971 iar in anul urmator a murit si la cateva luni a murit si soacra mea.eram casatoriti legitim cand a murit sotul.ii port si acum numele deoarece a doua oara m-am casatorit nelegitim.
eu platesc pe numele meu totul,impozit,facturi,tot,ca si cum asi fi propietara.

Alte discuții în legătură

Cum pot rezolva problema unui mosteniri carmen silva carmen silva buna ziua, sotul meu mai are un frate.Socrii care sunt in viata au o vila care urmeaza sa ramana sotului meu deoarece cumnatul a primit un apartament. ... (vezi toată discuția)
Dupa 10 ani se mai poate ataca un testament? lxlx lxlx acum 10 ani a murit bunica mea si as vrea sa stiu daca se mai poate face ceva in privinta unei case ramase mostenire unchiului meu care sta in preznt acolo? (vezi toată discuția)
Mostenitori rezervatari Pilu Pilu Aş avea şi eu o nelămurire, dacă poate cineva să mă lămurească. E vorba că doi soţi au două fete. Soţii au în proprietate o casă, unul din ei ... (vezi toată discuția)