avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenirea sotului meu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenirea sotului meu

Buna ziua.

Sunt casatorita de 5 ani cu cel de-al doilea sot al meu...si eu si el avand copii din prima casatorie.

Sotul meu -unic copil, a mostenit de la parintii lui o mare suma de bani, terenuri si proprietati, actualmente noi locuind in una din acestea.

Copii sai, o fata si un baiat ambii de peste 20 ani nu pastreaza legaturi cu sotul meu, unul din ei locuind in afara tarii- precizez ca in 5 ani de casatorie eu nu i-am cunoscut personal.Precizez ca unul din ei in perioada cat socrii mei au trait au solicitat sume enorme de bani de la acestia, pe care le-au si primit, sotul meu fiind fff suparat ca nici macar nu l-au intrebat ca parinte si a cerut direct bunicilor, exploatandu-le slabiciunea pt el.

Intrebarea mea este: in cazul decesului sotului meu ce procent imi revine mie ca si sotie legala (si mai exact DACA imi revine ceva ) in fata celor 2 copii ai sai (fiica lui fiind nascuta in urma unei aventuri de tinere, si nu au vazut-o crescand, practic sunt 2 straini).

Cum ma sfatuiti sa imi pun la adapost batranetile, in fata unor tineri care vor veni si vor spune ,,ESTE CASA BUNICILOR , TU NU AI CE CAUTA AICI!!"" desi cat tatal lor a fost in viata(precizez ca inca este , dar vorbesc ipotetic) nu au dat un telefon si nu l-au vizitat ce sa mai vorbim de ingrijire, eu sotia luii find cea care i-am fost alaturi.

Sotul meu spunea ca ar putea sa-mi faca un act prin care ei ar dobandi proprietate nula- adica pana la moartea mea nu ar putea instraina bunurile. Va rog sa ma lamuriti daca exista asa ceva....si mai ales daca nu exista nici un fel de act care sunt drepturile mele (stiu ca in caz de divort sotia nu primeste nimci din mostenirea sotului, insa in cazul decesului acestuia care sunt reglemetarile legale?)
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 19:16, 3 Septembrie 2015
Sotului supravietuitor ii revine o cota de 1/4 din masa succesorala restul impartindu-se la copii, nu conteaza ca va aflati la a 2 a casatorie.
Art.972-(1)NCC"Cota sotului supravietuitor este:
a) un sfert din mostenire,daca vine in concurs cu descendentii defunctului;"
Deisgur, sepoate incheia un contract cu uzufruct viager prin care copiii ar dobandi nuda (nu nula)proprietate adica dispozitia asupra imobilului iar dv.posesia si folosinta pe timpul vietii.
Mergeti la un notar ptr.autentificarea actului.
Omul nu ar avea niciun gând sa le dea de acum copiilor nuda proprietate.
Poate face testament prin care sa le asigure rezerva succesorala copiilor și drept de abitatie sau uzufruct dvs pe un ap sau casa.
Nu este de nevoie de testament ptr. asigurare rezerva succesorala copii(descendenti),asta vine de la lege.!
Cred ca exprimarea a fost defectuoasa, femeii sa ii faca testament ca fiii sa culeagă doar rezerva.

Alte discuții în legătură

Mosteniri treidecinci treidecinci Traiesc cu o femeie cu care nu sunt casatorit. Care este procedura - 100% sigura - ca dupa decesul meu ea sa poata continua sa traiasca in locuinta urmand ca ... (vezi toată discuția)
Sunt căsătorită de 15 ani cu soțul meu care are un băiat ... Lyngu Lyngu Sunt căsătorită de 15 ani cu soțul meu care are un băiat dintr-o altă căsnicie. El a moștenit un imobil pe care noi doi l-am recondiționat și ... (vezi toată discuția)
Buna seara detin un apartament dinaintea casatoriei cu actuala ... Raul611 Raul611 Buna seara Detin un apartament dinaintea casatoriei cu actuala sotie. Cu actuala sotie nu am copii, dar am un fiu dintr-o alta casnicie. In caz de decesul ... (vezi toată discuția)