avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... din drum in proprietate privata?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

din drum in proprietate privata?

Stimate doamne / Stimati domni,

Ma confrunt cu o problema la casa de la tara. In fapt, conform proiectului de constructie a casei (1991) ma invecinez cu un DRUM DE ACCES pentru vecinul din lateral-spate, lat de circa 5 metri si lung de vreo 30.

Acum 100 de ani, acest drum a fost dat de doi frati (autorii bunicului meu si a tatalui actualului vecin cu care am aceasta problema) pentru accesul la islazul din zona (terenuri puse in comun tot de acesti doi frati, impreuna cu alte persoane din sat). Cand respectiva ulita spre islaz nu s-a mai folosit, primaria le-a dat ordin sa o inchida, insa ei, avand in vedere ca unul dintre ei avea casa pe actualul teren al vecinului meu, au lasat aceasta ulita de acces.

Cum spuneam, in 1991 aceasta ulita era denumita, conform actelor cadastrale, drum de acces. Vecinul meu actual, avand un nepot la Primarie, in 2013 se pare ca a primit de la aceasta onorabila institutie in proprietate suprafata de teren respectiva, noi nefiind pana acum informati in niciun fel. Comisia judeteana pentru recunoasterea dreptului de proprietate a confirmat, la propunerea primariei locale, acest drept.

Tot in 1991, cand am construit casa, conform proiectului si actelor cadastrale, am putut sa o amplasez la nici un metru de gard, fara sa fie construita in calcan, apa de la strasini picand in tot acest timp pe ulita, intr-un sant de piatra.

Acum, de 2 luni, vecinul meu a amplasat o bucata de gard si o poarta de acces la aceasta ulita, la strada, in baza actelor pe care le detine. Mentionez ca in spatele casei mele, cu acces direct din respectiva ulita, exista un teren al carui proprietar este un var de-ai mei, iar acesta nu poate trece prin curtea mea pentru simplul fapt ca nu poate urca o panta de 50 de grade si ar fi oricum blocat de fantana.

Conform raspunsului Primariei la sesizarea noastra referitoare la nou-aparuta poarta pe drum, aceasta ne invita sa ne adresam instantei, anexandu-ne raspunsul Comisiei sus-amintite.

Va rog sa ma indrumati referitor la calea de urmat. Ma gandesc la plangere penala pentru trafic de influenta fata de angajatii Primariei responsabili cu stabilirea utilizarii terenurilor proprietate publica, cerere de instituire de drum de servitute (desi ar fi ca si cum as accepta ca e terenul lor), plangere la Prim-Procuror pentru stabilirea conditiilor in care s-a facut schimbarea categoriei de folosinta a unui drum de acces in teren proprietate privata, sau ... domniile voastre ce parere au?

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere anadoina anadoina Buna ziua, Am mostenit de la tatal meu un teren intravilan de 1000m.Acest teren a fost obtinut de tatal meu in urma unui partaj succesoral intre el si fratii ... (vezi toată discuția)
Accesul la proprietate ClaudiaTomoiaga ClaudiaTomoiaga Buna ziua. Ma confrunt cu o problema si am mare ajutor de sfaturile voastre... Tipica problema a vecinilor de la tara, care se contrazic cu accesu la ... (vezi toată discuția)
Streasina casei Florentina110482 Florentina110482 Mi am construit casa în 86 lăsându mi streasina în spatele casei. Vecina mea și a construit spate în spate cu mine casa lăsând și ea streasina. Acum ... (vezi toată discuția)