avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificare liste de plata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificare liste de plata

Buna ziua !
Am si eu o intrebare , cum pot solicita o verificare a modului in care mi s-a calculat intretinerea , am o "discutie" cu administratorul , binenteles ca el zice ca a afisat intretinerea in fiecare luna , dar nu sunt convins de modul de calcul ! Ce pot cere? Un audit pentru asociatie ? unde fac solicitarea ? care sunt pasii , banuiesc eu ca daca e ceva nu-mi va arata mie de buna voie , mai ales ca nu sunt contabil sa pot deslusi eu toate documentele asociatiei. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 10:45, 13 Octombrie 2015
Salut. Puteți solicita punerea actelor contabile, în copie, la dispoziția unui expert contabil ales și plătit de către dumneavoastră. Dacă amiabil nu este cu putință, se pot contesta prin intermediul instanței de judecată cotele de întreținere stabilite, unde evident se va solicita expertiză contabilă.
Inainte de a scoate din buzunar gramada de bani pe care v-ar cere-o un expert contabil pentru verificare, incercati sa va lamuriti atat cu administratorul, cat si cu intrebari puse pe forum, aici, despre ce e vorba in listele de intretinere.

Mi se pare ca v-ar costa cam scump o simpla parere ca nu vi s-a calculat corect intretinerea.
Un fel de a recupera 10 lei, platind 100 lei :)
In temeiul disp
L nr 230/2007 Art. 10
Proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei şi au
acces, la cerere, la orice document al acesteia.

In temeiul disp
HG nr 1588/2007 ART. 12
Proprietarii membri ai asociatiei, pe lânga drepturile si îndatoririle prevazute în statutul
asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii:
A. Drepturi:


c) sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si sa aiba acces, la cerere, la
orice document al acesteia;
d) sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile
asociatiei de proprietari si, eventual, sa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari,
în termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este
obligat sa raspunda la contestatie în termen de 7 zile;

Aveti dreptul legal prevazut sa solicitati presedintelui de asociatie justificarea sumelor impuse in lista de intretinere
Nu se justifica demararea clarificarii naturii si valorilor impuse direct prin expertiza financiar contabila
Ersin a scris:
... am o "discutie" cu administratorul , binenteles ca el zice ca a afisat intretinerea in fiecare luna...

Concret ati constatat ca intr-o luna administratorul nu a afisat lista de plata?
Daca nu se afiseaza listele de plata sigur ca nu o sa stiti cat aveti de plata, numai ca asta a afectat intreaga asociatie si nici un vecin de-al dumneavoastra nu a cunoscut cat are de plata.
Pentru o suma trecuta pe lista de plata, suma asupra careia aveti suspiciuni, puteti cere explicatii administratorului ori puteti sa contestati in scris catre presedintele asociatiei, acea suma, in termen de maxim 10 zile de la afisarea listei respective. Presedintele este obligat sa va raspunda in maxim 7 zile.
Faceti acest demers si poate va lamuriti. Iar raspunsul pe care-l primiti puteti sa-l folositi apoi in instanta daca e in neregula. Tot in instanta puteti solicita expertiza judiciara care va stabili exact suma datorata de dumneavoastra fata de asociatie.
In cadrul expertizei judiciare asociatia este obligata sa puna la dispozitia expertului desemnat de judecator, atele necesare conform obiectivelor expertizei.

Intrebare: daca primiti o factura care nu va convine de la Vodafone, cereti audit al companiei?

Pai la fel si la dministratie: liste de plata are valoarea unei facturi.
Dumneavostra aveti niste nelamuriri si solicitai explicatii.
Dupa care, civilizat, solicitati rectificarea unor erori, rectificare care se va face la viitoarea factura (lista de plata).

Alte discuții în legătură

Proces cu asoc: asistare/participare la expertiza contabila judiciara fbogdan fbogdan Litigiu cu Asoc. Propr, eu sunt parat. S-a admis expertiza contabila. Avocatul meu spune ca nu are baza legala ca sa ceara instantei sa admita ca eu (parat) sa ... (vezi toată discuția)
Costuri expertiza ContSters122354 ContSters122354 costurile pt expertiza financiar-contabila sunt obligatorii pt toti proprietarii unei asociatii? cum se impart aceste costuri in asociatie va multumesc (vezi toată discuția)
Valoare expertiza financiar-contabila pentru asociatie propietari ellyna_57 ellyna_57 Care este valoarea unei expertize financiar contabile a unei asociatii de propietari de 136 de apartamente ? (vezi toată discuția)