avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... credit banca,prescrieri
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

credit banca,prescrieri

buna ziua ma numesc razvan si am un credit la o banca pentru nevoi personale pe o perioada de 10 ani ultima rata achitata catre banca a fost 25.03.2010 creditul fiind luat an anul 2006 luna noiembrie.De la ultima plata a ratei pana an momentul de fata nu am fost executat silit de catre firma de recuperare ancercand sa negocieze o cale amiabila de plata fara ca eu sa le virez bani, asi dori va rog frumos ce trebuie sa fac sau daca se poate sa ami spuneti daca sa prescris creditul sau nu?M
ultumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 22:05, 2 Septembrie 2015
Buna ziua!
Data de la care curge termenul de prescriptie de 3 ani in care poate fi inceputa executarea silita se calculeaza de la data comunicarii de catre banca a scadentei anticipate a creditului. Aceasta notificare trebuie s-o fi primit dvs. acasa, prin posta.
In cazul in care nu s-a intamplat asa, aveti posibilitatea sa faceti contestatie la executare in termen de 15 zile la judecatoria de la domiciliul dvs. prin care sa solicitati anularea executarii.
Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2015
Iulia Blaja, Avocat
dvs aveti probleme cu firma de recuperare,nu cu banca.Din punct de vedere legal,a intervenit prescriptia,daca ceea ce spuneti este real.
Daca cele prezentate sunt reale,s-a prescris dreptul de a cere executarea silita.Acest termen de 3 ani curge de la data declararii de catre banca a scadentei anticipate a creditului .Ca sa opereze prescriptia este necesar sa nu fi intervenit vreun act intrerupator al prescriptie:plata,recunoasterea debitorului,notificare executor.In caz de executare,contestatie la executare in termen de 15 zile cand ati luat la cunostinta de executare,instanta competenta este conform art.714(1) NCPC este instanta de executare.
Doar instanta de judecata - pe calea unei contestatii la executare formulata in termenul legal de 15 zile de la primirea somatiei executorului judecatoresc - poate constata daca a intervenit sau nu prescriptia dreptului material la actiune.

Cum in cazul dvs inca nu a fost inceputa executarea, puteti sa stati linistit si nu care cumva sa semnati vreun angajament de plata sau sa faceti plata catre societatea de recuperare creante.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate prescrie o datorie bancara? frumuselul20009 frumuselul20009 Am luat un imprumut de la o banca in anul 2006 am platit ratele pana in anul 2009,de atunci nu am mai platit,am fost trecut la 2 firme de recuperare datorii,am ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante mai vechi de 3 ani shkanu shkanu buna ziua, am primit recent o notificare de plata a unei creante din partea unei firme de recuperare. datoria zic ei ca e cumparata de la o banca in anul 2008. ... (vezi toată discuția)
Executare silita - contestatie avand la baza prescriptia? mihail2012 mihail2012 In data de 05.03.2008 am incheiat un contract de credit bancar cu BCR S.A.. Mi-a fost acordat un credit in valoare de 30827 lei, acordat pe o perioada de 120 ... (vezi toată discuția)