avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Fise de aptitudine vechi
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Fise de aptitudine vechi

Buna ziua

Am o intrebare legata de fisele de aptitudine vechi (expirate).
Legat de cadrul legal, inspectorii ITM, cand vin in control si verifica fisele de aptitudine, au dreptul sa ceara si fisele expirate, sau doar sa verifice daca exista o fisa de aptitudine valabila in momentul controlului ?



Multumesc mult anticipat.
Cel mai recent răspuns: irinel dumitrescu , utilizator 08:30, 28 Mai 2019
Au dreptul sa verifice orice document aflat la dosarul de personal al salariatului.
La verificarea planificata prin programul intocmit la nivel de ITM, inspectorii de munca verifica ultima fisa de aptitudine a lucratorului anexata la fisa de instruire individuala ssm pentru a vedea daca aceasta este conforma cu rezultatul examinarii medicale periodice/ examinarii medicale la angajare.
In cazul cercetarii unui eveniment produs/ accident de munca, pentru a afla starea de sanatate a victimei, respectiv in cazul cercetarii unei sesizari primite la ITM, inspectorii de munca verifica pe langa dosarul medical al lucratorului (aflat in arhiva cabinetului medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, unde se regasesc toate fisele de aptitudine emise) dar si fisele de aptitudine (toate, emise de la data angajarii si pana la zi, aflate la dosarul de personal al lucratorului) respectiv ultima fisa de aptitudine anexata la fisa individuala de instruire in domeniul ssm a lucratorului.
Normele metodologice de aplicare a Legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.81 al.4 Fisa de instruire individuala va fi pastrata de catre conducatorul locului de munca si va fi insotita de o copie a ultimei fise de aptitudini completate de catre medicul de medicina muncii.
(5) Fisa de instruire individuala se pastreaza in intreprindere/ unitate, de la angajare pana la data incetarii raporturilor de munca.
HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-art.17 Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.

Exemplarul (in original) al angajatorului se arhiveaza la dosarul de personal al lucratorului, iar o copie se arhiveaza la conducatorul locului de munca, ca anexa la fisa individuala de instruire ssm.

-art.24 Efectuarea examenului medical la reluarea activitatii are urmatoarele scopuri:
a) confirmarea aptitudinii lucratorului pentru exercitarea profesiei/ functiei avute anterior sau noii profesii/ functii la locul de munca respectiv;
b) stabilirea unor masuri de adaptare a locului de munca si a unor activitati specifice profesiei sau functiei, daca este cazul;
c) reorientarea spre un alt loc de munca, care sa asigure lucratorului mentinerea sanatatii si a capacitatii sale de munca.
In urma efectuarii examinarii medicale periodice, daca nu se confirma aptitudinile lucratorului (acesta a devenit, dupa caz, inapt/ apt conditionat), medicul specialist de medicina muncii emite o noua fisa de aptitudine in care, dupa caz, face si recomandari medicale, dupa caz, conform prevederilor de la lit.b) si lit.c)
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control medical periodic mateciuc mateciuc Mai este 9obligatoriu ca medicul de medicina muncii sa treaca in fisa individuala de securitate si sanatate in munca rezultatul controlului medical periodic ( ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, recent, m-am lovit de cateva situatii in compania ... Moise T Moise T Buna ziua, Recent, m-am lovit de cateva situatii in compania in care lucrez si va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: 1. Poate ... (vezi toată discuția)
Fisa de identificare a factorilor de risc cristinaIonita81 cristinaIonita81 Buna Ziua Este obligatorie fisa de identificare a factorilor de risc doar pentru cei carora le facem angajarea acum sau si pentru angajati mai vechi daca nu ... (vezi toată discuția)