avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea lege numai pe hartie ?
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

lege numai pe hartie ?

Beneficiaza cineva de Co .de RISC maternal ?
fiindca viitoarea mamica s-a dus la med .de familie cu scrisoare medicala scrisa de med.ginecolog de la clinaca de ginecologie in care scrie ca : a nascut prin cezariana(acum 5 ani ),operatie de fibrom, avort , acum gravida in saptamana 17 a aparut hernie ,are sanse sa duca sarcina numai in cazul in care sta in pat .Medicul de familie are in fisa toate ca este medicul ei de familie de 8 ani .
Medicul de familie zice ca noile legi sunt foarte severe si nu poate sa acorde numai co de boala simpla ,cate 7 zile .
Este adevarat ? multumim
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:03, 18 Iulie 2009
Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca cu durata de cel mult 14 zile calendaristice, in una sau mai multe etape. In cazul mentinerii incapacitatii temporare de munca pentru aceeasi afectiune, concediul medical se poate prelungi de catre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, in caz de internare, in etape succesive de maximum 30 de zile calendaristice. Durata cumulata a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru incapacitate temporara de munca nu poate depasi 45 de zile calendaristice in ultimul an, pentru acelasi asigurat. Dupa totalizarea a 45 de zile calendaristice acordate de catre medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de catre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital.
In caz de urgente medico-chirurgicale, medicii de familie pot acorda certificate medicale cu cod de indemnizatie (06) pentru maximum 5 zile calendaristice.
Luarea in evidenta a certificatelor de concediu medical de catre medicul de familie este obligatorie. Acesta va nota in fisa pacientului si in registrul de consultatii seria si numarul certificatului vizat si codul de diagnostic.

Aveti dreptate , medicii nu vor sa elibereze concedii medicale pentru risc maternal ( am avut o situatie asemanatoare ).
Din cate stiu, daca nu au aparut modificari, trimiterea data de medicul specialist nu este suficientă.
Medicul de medicina muncii este cel care va confirma si va da concedii mecicale in acest caz.
Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de catre familie sau de catre medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Concediul de risc maternal ti-l elibereaza medicul de familie si este necesar sa fie stampilat de cei de la medicina muncii de care apartii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical nicoletacarutasu nicoletacarutasu Medicul de familie poate acoda concediu medical sau elibereaza doar trimitere catre specialist si acest elibereaza concediul? (vezi toată discuția)
Concediu medical fital fital Buna ziua. Va rog sa imi spuneti cate zile de concediu medical poate acorda medicul de familie. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Concediu medical petro250 petro250 Buna ziua, Intrebarea mea este urmatoarea : Medicul de familie cate zile de concediu medical are dreptul sa acorde unei persoane intr-un an de zile ? Va ... (vezi toată discuția)