avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Certificat de garantie necompletat
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Certificat de garantie necompletat

Buna ziua,

va rog sa ma lamuriti in situatia pe care o descriu mai jos:

Acum 3 ani - 02.04.2012 mi-am facut, la o firma de specialitate, o pereche de ochelari (purtam si inainte, dar mi-au crescut diopriile) .
Mi-au masurat fiecare ochi si au rezultat urmatoarele:
- ochelari de distanta
- distanta interpupilara 60 mm
- cilindr la ochiul drept -1.00, ax ochiul drept 170 grade
- cilindru ochiul stang -1.25, ax ochiul stang 173 grade.
Am achitat, iar pe hartia pe care mi s-au notat rezultatele si alaturi de care am primit ochelarii la rubrica garantie si certificatd e calitate nu este completat nimic - durata luni, durata medie de utilizare, etc

In acest timp, am simtit ca ma deranjeaza ochii, dar mi-am zis ca la inceput e nevoie de acomodarea ochilor cu noii ochelari, apoi a mai trecut timp si m-am gandit ca e de la oboseala.

Anul trecut am fost la un control de rutina care arata ca nu imi sunt adecvate lentilele si mi s-a dat trimitere la un alt medic, datorita faptului ca acela avea un aparataj mai performat - in vederea verificarii. Din pacate, din cauza serviciului nu am ajuns atunci, si m-am dus abia anul acesta, cand un alt medic mi-a certificat ca nu port ochelarii buni, ca lentilele puse acum 3 ani mi-au redus vederea cu 30%, noul diagnostic fiind:
- distanta interpupilara 63mm
- ochiul drept cilindru -0.25, ax 168 grade si noutate lentila sferica -1.50
- ochiul stang cilindru -0.50,a x 162 grade, lentila sferica -1.00

Este evident ca au fost facuti gresit prima oara.

Ochelarii au costat foarte mult acum 3 ani si macar pe lentile as dori sa imi recuperez banii.

Intrebare: Se poate presupune ca au acordat o garantie nelimitata, daca nu au completat nimic la sectiunea respectiva?
As putea sa ma bazez pe acest aspect?

Cum altfel ar trebui procedat?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: suciu_diana , utilizator 21:45, 10 Septembrie 2015
Salut.
Într-o primă fază se impune o sesizare către ANPC - protecția consumatorului.
Pot fi incidente dispozițiile Legii nr. 449/2003: (mai jos redau câteva articole din respectiva lege, însă pentru a vă lămuri este bine să o lecturați în întregime)
Art. 10
In cazul lipsei conformitatii, consumatorul are dreptul sa i se aduca produsele la conformitate, fara plata, prin reparare sau inlocuire, in functie de optiunea consumatorului, conform art. 11, sau sa beneficieze de reducerea corespunzatoare a pretului ori de rezolutiunea contractului privind acele produse, in conditiile art. 13 si 14.
Art. 16
Raspunderea vanzatorului, conform prevederilor art. 9-14, este angajata daca lipsa de conformitate apare intr-un termen de 2 ani, calculat de la livrarea produsului.
Art. 17
Consumatorul trebuie sa informeze vanzatorul despre lipsa de conformitate in termen de doua luni de la data la care a constatat-o.
Art. 19
Garantia este obligatorie din punct de vedere juridic pentru ofertant, in conditiile specificate in declaratiile referitoare la garantie si in publicitatea aferenta.
suciu_diana a scris:

Acum 3 ani - 02.04.2012 mi-am facut, la o firma de specialitate, o pereche de ochelari [...]

As vrea sa fiu la fel de optimista ca dl. avocat insa tinand cont de cat timp a trecut de la achizitionare eu zic ca nu aveti sanse de reusita.

suciu_diana a scris:

Intrebare: Se poate presupune ca au acordat o garantie nelimitata, daca nu au completat nimic la sectiunea respectiva?
As putea sa ma bazez pe acest aspect?

Nu. Nu exista garantie nelimitata la niciun produs, d-apoi la ochelari... Se stie ca ochelarii ''lenevesc'' ochii si trebuie schimbati la anumite intervale de timp.
Dar, mi s-au gresit efectiv lentilele.

Ochii nu au lenevit, ci din contra au fost lipsiti de 30% din efectul lentilei, tocmai pentru ca acestea nu fost fost executate corect. Ar fi lenevit daca ar fi fost facuti pe necesitatile ochiului.

Din start a fost executat un serviciu gresit.

Eu tot ma voi adresa ANPC. Sa vedem ce zic si ei. Posibil sa nu imi recuperez prejudiciul, dar poate asa vor face ochelari corespunzatori nevoilor omului in cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestare serviciu gresita suciu_diana suciu_diana Buna ziua, va rog sa ma lamuriti in situatia pe care o descriu mai jos: Acum 3 ani - 02.04.2012 mi-am facut, la o firma de specialitate, o pereche de ... (vezi toată discuția)
Buna, luna asta am fost la o clinica destul de renumita pentru ... Elennaaaa Elennaaaa Buna, Luna asta am fost la o clinica destul de renumita pentru schimbarea ochelarilor. Am făcut controlul, totul okei, doar ca optometristul, a greșit ... (vezi toată discuția)
Ochelari de vedere cu prescriptie gresita ionutfm ionutfm Buna ziua, Pe data de 4 aprilie 2018 mama mea a fost la o consultatie oftalmologica. In urma acestui control, s-a ales cu o pereche de ochelari progresivi ... (vezi toată discuția)