avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Liber pentru week-end lucrat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Liber pentru week-end lucrat

Buna ziua,
Am si eu nevoie de o lamurire pe care seful meu nu mi-o poate da si tututor ni se pare tare ciudat cum face programul. O sa detaliez putin problema:
Inainte de a se modifica codul muncii, aveam 2 zile libere consecutive in saptamana in care lucram week-endul. 8h+30min pauza pe zi in timpul saptamanii, 16 ore total in week-end. Totul ok si corect pentru toti. De cand s-a modificat codul muncii si se specifica acolo 48 de ore, lucram asa:
Un exemplu: eu o sa lucrez week-endul asta, in timpul saptamanii am programul asa: luni 8-16:30, marti 8-12, miercuri liber, joi-inca patru ore, depinde de tura cand, sa se faca 48 de ore de la iesirea din tura de marti, vineri program normal. Eu am mai intrebat persoane si ziceau ca daca pleci de acasa sambata si duminica la munca se condisera zi pierduta si trebuie inlocuita cu alta zi intreaga, nu sa considere ca repaus pentru week-end timpul liber de la iesirea din tura pe care oricum il aveam liber.
Este legal? daca asa trebuie ne conformam. Pentru ceva neclaritati in oferirea unui raspuns corect intrebati detalii.
Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Septembrie 2015
Mickaelx, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:15, 6 Septembrie 2015
Conform noilor reglementari in materie, salariatii care lucreaza in ture au dreptul sa beneficieze de un repaus saptamanal de cel putin 48 de ore. Cele 48 de ore de repaus saptamanal se acorda, de regula, sambata si duminica. Cu alte cuvinte, angajatorul va trebui, in acest caz, sa asigure un interval de cel putin 48 de ore libere intre ultima tura dintr-o saptamana de lucru si prima tura din saptamana urmatoare"
www.avocatnet.ro/content/art...
Deci nu este obligatoriu sa te mai cheme la munca pentru 4 ore dar este legal. Stupid. 2 zile cu 4h lucrate in loc de una cu 8 si una libera.
Care este durata programului de munca prevazuta in c.i.m.?
In CIM zice 8h/zi, 40h pe saptamana, dar parca era o steluta pe acolo ce cele 40h pot fi repartizate in ture inegale, la nevoie.
In situatia in care aveti program inegal, atunci trebuia mentionata si repartizarea acestuia.

Pentru munca in week-end, trebuie sa vi se acorde 48 de ore consecutive repaus saptamanal si un spor la salariu.

A.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

Prin urmare, nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Alte discuții în legătură

Program de lucru inegal vs repaus saptamanal Patience Patience Buna ziua, Am o intrebare referitor la modul de lucru corect pentru un salariat cu norma intreaga (8h/s,40h/s), dar cu un program de lucru inegal. E ... (vezi toată discuția)
Legalitate program 12/24 - 12/48 Elena_Denisa Elena_Denisa Buna ziua, am nevoie de ajutor... in exprimare #-o Cum explic cuiva de ce nu e legal 12/24... si atat si ca trebuie sa fie 12/24, 12/48, va rog? (vezi toată discuția)
Recuperare ore in weekend Gingilica Gingilica Buna ziua, Avand un program zilnic de 7h, pentru ca nu se intruneste norma saptamanala de lucru, este necesar sa recuperez cele 5h lipsa in weekend. Doar ... (vezi toată discuția)