avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program de lucru inegal vs repaus saptamanal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program de lucru inegal vs repaus saptamanal

Buna ziua,

Am o intrebare referitor la modul de lucru corect pentru un salariat cu norma intreaga (8h/s,40h/s), dar cu un program de lucru inegal.

E vorba despre angajatii unei firme cu program de 12 ore zilnic (mai putin sambata 10h si duminica 6h), salariati care un program inegal - 12, 6, 8 h in functie de planificarile intocmite de seful de magazin. (programul inegal este mentionat in CIM-ul angajatilor)

Desigur trebuie sa respecte prevederile legale in legatura cu timpul de repaus.
Dupa 12 ore lucrate salariatul trebuie sa aiba 24 ore libere, si repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica, iar cand nu e posibil in timpul saptamanii.

Intentia este ca la finalul lunii, norma de ore lunara sa nu fi depasita si salariatul sa nu inregistreaze ore suplimentare

Nelamuririle mele.
Repausul saptamanal trebuie acordat neaparat dupa 5 zile lucrate consecutiv?
Daca salariatul lucreaza, de ex. luni 12 ore, marti are liber, apoi lucreaza cate 6 8 h sau 10h pe zi. Dupa cate zile lucrate consecutiv trebuie sa apara repausul saptamanal de 48 ore consecutive? Dupa 5 zile numarand de miercuri?

Dar daca ar lucra luni 12 ore, marti liber, miercuri 12 ore, joi liber - cand ar trebui acordat repausul saptamanal?

Multumesc

Cel mai recent răspuns: Patience , utilizator 14:09, 31 Iulie 2017
Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Asadar, repausul saptamanal consta in 48 de ore consecutive.
Salariatii beneficiaza de spor pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal.

Din ce spuneti, inteleg ca repausul saptamanal poate fi acordat oricand in saptamana (de luni pana duminca), nu neaparat dupa 5 zile lucrate consecutiv. E corect asa?
Repausul se acorda de regula sambata si duminica, adica dupa 5 zile de munca . Daca se lucreaza in aceste zile atunci se acorda in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Multumesc mult pentru raspuns
Buna ziua,

Pentru un contract cu o norma de 8h/zi, program inegal, ar fi corect o astfel de impartire a timpului lucrat saptamanal?

Dupa ziua de lucru de 12 ore, urmeaza 24 ore libere, exista timp de repaus saptamanal.
E gresit daca se ofera repausul saptamanal dupa ziua de 12 ore lucrate? Adica, ar trebui sa fie 24 ore libere si apoi repausul de 48h consecutive, sau e corect si asa?



L M M J V S D
8 12 L L 9 8 6

L M M J V S D
8 12 L 8 9 L L

L M M J V S D
8 12 L 12 L L 6


Multumesc anticipat, pentru timpul acordat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Liber pentru week-end lucrat Mickaelx Mickaelx Buna ziua, Am si eu nevoie de o lamurire pe care seful meu nu mi-o poate da si tututor ni se pare tare ciudat cum face programul. O sa detaliez putin ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare - munca in ture Ada30teo Ada30teo Daca am salariati care lucreaza in ture 1 saptamana 6 h/zi de luni pana vineri si Sambata+Duminica 10h/zi, iar in saptamana urmatoare lucreaza doar de luni ... (vezi toată discuția)
Legalitate program 12/24 - 12/48 Elena_Denisa Elena_Denisa Buna ziua, am nevoie de ajutor... in exprimare #-o Cum explic cuiva de ce nu e legal 12/24... si atat si ca trebuie sa fie 12/24, 12/48, va rog? (vezi toată discuția)