avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anularea act V/C - declaratie falsa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anularea act V/C - declaratie falsa

Mama mea in varsta de 73 de ani vinde fratelui meu cu contract de V/C apartamentul ei, de fapt o donatie mascata, neprimind nicio suma de bani, desi in contract este trecuta o suma sub pretul pietei. Se pare ca in contract scrie ca are un singur fiu, omitandu-ma pe mine. La o luna dupa tranzactie decedeaza.
Acum, dupa moartea ei, pot cere anularea contractului de V/C, pentru declaratie falsa sau prezentarea de acte false care specifica ca dupa divortul de primul sot a rezultat un singur fiu? Eu aparand mai tarziu din a doua casatorie. Mentionez ca apartamentul l-a primit dupa divortul de al doilea sot.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:30, 27 Aprilie 2017
Desi au trecut aproape doi ani de zile, eu inca astept un raspuns asupra intrebarii de mai sus. Este cineva disponibil sa ma lamureasca si pe mine ?

As mai adauga inca o intrebare.
Desi in continutul contractului de V/C nu se regaseste consimtamantul meu, partea adversa (fratele meu) poate invoca ca am luat la cunostiinta de instrainarea apartamentului mamei mele, la o discutie oarecare intre noi avuta cu mult timp inainte de autentificarea actului de V/C ? Eventual sa admita ca a existat si un martor prezent la aceea discutie.
Ultima modificare: Luni, 24 Aprilie 2017
AlexGM, utilizator
Buna ziua,
Cand a decedat mama dvs? si
Cand s-a facut vanzarea? si
Cand ati aflat dvs ca s-a facut vanzarea, precum si care au fost imprejurarile in care ati aflat?
1. A decedat in 2015, deci nu au trecut 3 ani de zile.
2. Vânzarea s-a facut cu o luna inainte de deces.
3. Dupa inmormantare am aflat de aceea vanzare. Am deschis proces pentru revocare donatie (am considerat ca acel contract de V/C potrivit art.1091 alin.4 se prezuma a fi donatie deghizata).
4. Abia acum incepe judecarea procesului (dupa indelungate amanari). Numele mamei noastre este diferit de cel din certificatul de nastere al fratelui meu. Autentificarea actului s-a facut ptr un pret de vanzare mult sub grila notariala, considerandu-se ca e un transfer de proprietate de la parinte la copil, numai ca din certificatul de nastere nu rezulta relatia parinte-fiu. Mama a dat o declaratie la notar cum ca fratele meu e fiul ei. Dupa decesul mamei mele, notarul (prin fratele meu) a cerut de la Arhivele Nationale, acte doveditoare (certificat de divort) care sa certifice ca mama din certificatul de nastere al fratelui este una si aceeasi cu vanzatoarea din contractul de V/C. In concluzie, la autentificarea actului, acest act (de la Arhive) lipsea din documentele necesare ptr semnarea contractului.
Tanand cont de cele precizate la punctul 4, contractul de V/C poate fi anulat ?
Multumesc ptr raspunsuri.
Sa ne intelegem. Dvs. acum, nu contestati filiatia fata de mama a paratului, ci numai lipsa actului doveditor la momentul incheierii contractului de vanzare. Corect?
Si in baza lipsei respective doriti sa se constate nulitatea actului de vanzare. Da?
Acum am aflat ca acel act lipsea la semnarea actelor. Da, doresc sa aflu daca pot cere anularea contractului C/V pe baza lipsei acelui act. Am sanse ?

Alte discuții în legătură

Contract v/c incheiat cu lipsa documente AlexGM AlexGM Se da urmatoarea speta: Se afla in desfasurare in instanta un proces in care se cere revocarea donatiei a unui contract de V/C a unui apartament al unui ... (vezi toată discuția)
Anularea contract v/c in baza art.1091 din ncc. AlexGM AlexGM Dupa decesul parintilor, unul dintre cei doi copii ai acestora afla ca pe numele celuilalt copil, parintii au intocmit un contract de V/C al apartamentului cu ... (vezi toată discuția)
Mama mea ne-a cumpărat (mie și soțului) un apartament, păstrând pentru ea uzufructul viager. acum suntem în divorț, se poate anula actul de vânzare cumpărare? Anais70 Anais70 Buna ziua! Se poate anula un act de vanzare cumparare? Mama mea ne.a cumparat un apartament, si.a pastrat dreptul de locuinta, dreptul viager, insa m.a trecut ... (vezi toată discuția)