avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract V/C incheiat cu lipsa documente
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract V/C incheiat cu lipsa documente

Se da urmatoarea speta: Se afla in desfasurare in instanta un proces in care se cere revocarea donatiei a unui contract de V/C a unui apartament al unui parinte catre unul dintre fii, conform articolului 1091, alin.4 din NCC. Fiul nu era in acelasi nume cu mama sa (proprietarul imobilului), fiind divortata dupa nasterea acestuia. La semnarea actelor, mama da o declaratie in care specifica ca acesta este fiul ei fiindu-i necesara la stabilirea pretului tranzactiei la un pret mult sub grila notariala. Notarul intocmeste actele, dar cere sa i se aduca de la arhive actele de divort din care sa rezulte ca actuala propietara cu numele actual schimbat este una si aceeasi cu mama din certificatul de nastere al fiului.

La o saptamana dupa incheierea contractului de V/C, mama decedeaza, iar dupa deces celalalt fiu afla despre acest contract si isi cauta dreptatea in instant conform art. 1091. Numai ca observa ca actele cerute de la Arhiva s-au dus la notariat nu numai dupa incheierea contractului, ci si dupa decesul mamei.

Intrebari:
1. Avea voie notarul sa autentifice acest contract de V/C fara a avea acele acte ?
2. A fost suficienta declaratia mamei in fata notarului ?
3. Se poate cere in instanta anularea contractului pe baza lipsei acestor acte ?
Cel mai recent răspuns: AlexGM , utilizator 18:33, 26 Aprilie 2017
Donatia poate fi facuta oricarei persoane, la fel si actul de vanzare-cumparare. Reclamatul este cel care trebuie sa probeze ca in cauza vorbim de o donatie, revocabila in masura intregirii rezervei succesorale.

Acum depinde ce s-a solicitat in instanta caci vorbiti atat de anulare cat si de caracterul deghizat al vanzarii, in realitate o donatie care ar fi revocabila, efectele juridice fiind diferite, la fel si tezele probatorii in fata instantei.
In ceea ce priveste caracterul deghizat al vanzarii imi este clar.
Ma intereseaza, daca acum când s-a descoperit ca acel act adus de la Arhivele Nationale, se poate cere anularea contractului de V/C pe motiv ca autentificarea contractului s-a facut inainte ca actul sa fie eliberat de catre Arhivele Nationale (ce atesta ca numele vanzatoarei din buletin este una si aceasi cu mama din certificatul de nastere al cumparatorului). Cu alte cuvinte, notarul a autentificat contractul de V/C fara insa a astepta si eliberarea documentului doveditor, doar pe baza spuselor vanzatorului, in baza unei declaratii notariale.
Ultima modificare: Duminică, 23 Aprilie 2017
AlexGM, utilizator
Ma poate lamuri si pe mine asupra spetei de mai sus ? Se poate cere nulitatea contractului pe baza lipsei de la dosar al acelui act ?
Ultima modificare: Luni, 24 Aprilie 2017
AlexGM, utilizator
Nu. Nu se poate. Identitatea persoanei nu se stabileste pe baza actelor de divort ci a CNP-ului. Cel mai probabil notarul a dorit o dovada ca donatarul este fiul donatoarei, avand in vedere diferenta de nume (de exemplu, eu numai asa pot dovedi ca sunt fiica mamei mele deoarece port numele tatalui iar mama, la divort, a revenit la numele de fata). Acele acte au fost solicitate mai mult ca sigur pentru linistea notarului.
Ceea ce poate "pagubitul" sa faca este sa atace actul in limita rezervei succesorale cuvenite invocand ca vanzarea a fost, in realitate o donatie deghizata deoarece pretul a fost derizoriu.
Din ce se pare, celuillat fiu nu-i ramane decat sa atace actul intocmit pe baza obtinerii rezervei succesorale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea act v/c - declaratie falsa AlexGM AlexGM Mama mea in varsta de 73 de ani vinde fratelui meu cu contract de V/C apartamentul ei, de fapt o donatie mascata, neprimind nicio suma de bani, desi in ... (vezi toată discuția)
Anularea contract v/c in baza art.1091 din ncc. AlexGM AlexGM Dupa decesul parintilor, unul dintre cei doi copii ai acestora afla ca pe numele celuilalt copil, parintii au intocmit un contract de V/C al apartamentului cu ... (vezi toată discuția)
Mostenire radu48 radu48 pot anula un act de vanzare-cumparare pe motivul ca mamei mele i sa incalcat rezerva succesorala? am depistat si modificarea unei sentinte si vreau sa aduc la ... (vezi toată discuția)