avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Deces in Germania si declarat de catre autoritatile ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Deces in Germania si declarat de catre autoritatile germane accident de munca

Buna ziua,


Fratele meu lucra la Atlassib si in data de 23.08.2015 pe drumul spre romania (conducand 5 km) a spus colegului ca se simte rau/ fiind schimbat de la volanul autocarului. In 10 min starea lui s-a agravat , autocarul tras pe dreapta si chemata salvarea. A fost stabilizat, politistul german a spus ''nein kaput" dupa aprox. 2 ore a decedat in Homburg la spital, si la ora 12.29 mi s-a confirmat si mie acest lucru de catre un director de la atlassib. Intrebarea mea este: fratele meu conducea un autocar plin cu calatori, a prevenit o alta tragedie ( retragandu-se de la volan) germania nu face acte false ca la noi si declara accident munca. Ce drepturi au copiii lui? pot solicita daune morale? care este procedura?? Firma decand a fost adus in tara nu a mai sunat, nu ne.a mai dat nici un act, nu ne raspund la emaill. ieri am fost sunata de D-na de la primaria S4- decese, ca nu imi poate elibera certificat deces pentru ca am depus la ei Formular B ( act insotitor transport si inmormantare) si trebuie sa duc Formular C sau APOSTILA. Ajutati-ma va rog cu un sfat .


Va multumesc din tot sufletul
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 10:53, 25 Octombrie 2015
Evenimentul produs (declarat ca AM de catre politia germana) trrebuie anuntat de catre angajator la ITM din judetul unde este inregistrata firma si la Inspectia muncii, respectiv la ambasada/ consulatul Romaniei din Germania si la institutia care se ocupa cu securitatea si sanatatea in munca din zona teritoriala unde s-a produs evenimentul.
Evenimentul trebuie cercetat de catre institutia ssm din Germania si de catre politie. Prin ambsada/ consulat angajatorul si dvs. trebuie sa tineti legatura cu cele 2 institutii care trebuie sa va dea PV de cercetare incheiate.
Trebuie sa intrati in posesia documentelor medicale de la spitalul din Germania (prin ambasada, prin grija angajatorului si/ sau a dvs.).
Toate documentele incheiate/ primite se trimit la Inspectia muncii din Romania care intocmeste dosarul de cercetare AM.
Daca firma nu a raportat evenimentul la ITM/ Inspectia muncii o puteti face dvs., in scris, cu nr. de inregistrare/ data. In baza sesizarii dvs., firma va primi dispozitie scrisa sa prezinte documentele necesare pentru cercetarea AM (documente mentionate de mine mai sus) si probabil o amenda contraventionala pentru neanuntare eveniment.
Drepturile victimelor AM sunt stabilite prin Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009, privind asigurarea pentru AM si BP, din fondul national unic constituit la nivel de tara, fond la care cotizeaza obligatoriu toti angajatorii din Romania,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
In cazul dvs., fiind vorba de deces este aplicabil art.18 lit.f) si lit.g)
In contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma, inregistrat de catre angajator la ITM, in cazul producerii unor AM si BP se prevad anumite drepturi pentru victime/ urmasii victimelor (ajutoare materiale si/ sau banesti, etc.).
De regula, firmele de transport incheie contracte de asigurari pentru AM, cu firme de asigurari, nominal pentru soferi sau pentru un numar de ... lucratori. In cazul producerii unor evenimente, firma incaseaza suma asigurata de la firma de asigurari, suma care in mod normal, ar trebui sa ajunga la victima/ urmasii victimei.
Ar trebui sa luati legatura direct cu angajatorul (eventual sa fiti insotita de un avocat specializat in AM) pentru a stabili elementele unei intelegeri.
Daune materiale si daune morale de la firma puteti cere daca deschideti actiune in instanta.
Buna ziua,

Firma are sediul in Sibiu, de la consulat au venit 2 persoane si am completat 2 formulare ( instiintare deces). Nu am nici un PV de cercetare, eu am doar formular B ( act transport si inmormantare) care au ajuns cu el. Firma are conventie cu - CARPATICA ( acestia sapt trecuta nu stiau nimic, am depus noi actele care le aveam). La ITM nu stiu daca au depus ceva deoarece nu imi raspunde nimeni, nu ne informeaza nimeni, nu stim nimic. Aseara eu am trimis emaill celor 2 directori cu care am tinut legatura pana a ajuns in tara si le.am cerut FORMULR C sau APOSTILA.....azi 08.09.2015 ora 1.58 inca nu am un raspuns macar.


Va multumesc pentru ajutor, sa va de-a Dumnezeu sanatate si tot ce va doriti
Puteti verifica la ITM Sibiu, telefonic/ prin e.mail/ prin adresa scrisa, daca firma a comunicat evenimentul.
Este bine sa comunicati cu firma in scris prin adresa/ e.mail si sa pastrati documentele, respectiv sa solicitati raspuns tot in scris.
Carpatica, nu poate fi decat un intermediar. Responsabilitatea anuntarii este a angajatorului - Atlasib Sibiu.
Accidentul este anuntat, numai conteaza de catre cine. Am primit raspuns de la ITM si voi primi si PV cercetare la sfarsit. Am '" sa zic o copie'' dupa CCM si de ce zic asa..nu este semnat,nu are nr. de inregistrare, nu are cuprins si nu am act aditional semnat de fratele meu cand s-a schimbat CCM ( acesta s-a incheiat in Iunie 2015 si fratele meu s-a angajat in martie 2015, deci era in vigoare vechiul CCM) Apoi...CCM este intre Societate si un anume domn....apoi la semnatura este scris alt nume. etc. Simt ca ma lupt cu ''morile de vant'' ce pot face eu legal privind drepturile care ni se cuvin. Mama noastra este pensionara, cu o pensie de 6 mil si ea a suportat totul, ea ii face pomenile si tot ce trebuie. Eu de fapt intreb pentru ea, ea doreste sa primeasca tot ce are dreptul avand in vedere ceea ce sa intamplat. Ea considera ca; daca are dreptul la despagubiri trebuie sa le si primeasca, in CCM nu scrie nimic referitor la deces in timpul programului de lucru. Aici va rog sa ma ajutati si sfatuiti ce trebuie sa fac?? unde sa mai fac o sesizare? cei de la ITM nu vor sa imi de-a o copie dupa CCM si ma redirectioneaza spre firma...firma mi-a aruncat ''praf in ochi''......
va multumesc
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2015
alissha, utilizator
Puteti sesiza Inspectia Muncii in privinta contractului colectiv de munca daca credeti ca acesta nu este in ordine.
Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator pe de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate sau reprezentanti ai acestora. Probabil persoana care semneaza contractul este reprezentant al salariatilor. CCM nu trebue semnat de toti salariatii. Ultima forma a CCM este valabila daca acesta este semnat de un reprezentatant al salariatilor si este inregistrat la ITM.
In ce priveste evenimentul petrcut in Germania in urma caruia fratele dumneavoastra a decedat trebuie sa asteptati incheierea cercetarii si inmanarea unui exemplar din procesul-verbal de cercetare, finalizat de ITM Sibiu si avizat de Inspectia Muncii, familiei decedatului.
Nu vreau sa va descurajez dar la noi in tara decesul lucratorului care s-a produs din cauze patologice chiar daca s-a intamplat la locul de munca nu este incadrat ca accident de munca.

Alte discuții în legătură

Este considerat accident de munca? alissha alissha Buna ziua, Fratele meu era sofer pe autocar la ATLASSIB, La intoarcerea in tara ( 23.08.2015) el a condus 1 ora dupa care a spus colegului ca se simte ... (vezi toată discuția)
Accident de munca soldat cu deces nasaudean nasaudean Buna ziua. din pacate fratele meu a decedat in accident , accident de tir au decedat si colegul sau .( a fost sefer de tir) . era in timpul programuliui, de ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am? - accident de muncă în germania Unname Unname Buna ziua, fratele meu a avut un accident de munca pe teritoriul Germaniei,El fiind cu contract de munca pe teritoriul Romaniei.Are o tija metalica in jurul ... (vezi toată discuția)