avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca soldat cu deces
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca soldat cu deces

Buna ziua. din pacate fratele meu a decedat in accident , accident de tir au decedat si colegul sau .( a fost sefer de tir) . era in timpul programuliui, de intorceau din Olanda . Certificatul de deces e e mis de Mains
Nu a condus fratele meu.
Compania la care a lucrat i-a repatriat. .
Era obligara sa-i repatrieze?
Putem beneficia de la:

- Casa de pensii de ceva(am inteles ca de 4 salarii compensatorii)
- casa de sanatate
-somaj?
-pensie suplimentara?
alte institutii?


Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iunie 2016
nasaudean, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:00, 26 Iunie 2016
Daca firma unde lucrau este inregistrata in Romania si evenimentul s-a produs in timpul serviciului, firma trebuia sa anunte ITM/ Inspectia muncii si evenimentul sa fie inregistrat ca accident de munca.
Firma trebuie sa prezinte (cu ajutorul ambasadei romane din Olanda) documente: PV de cercetare eveniment de catre politia olandeza, PV de cercetare a evenimentului de catre institutia teritoriala din Olanda care se ocupa cu securitatea si sanatatea in munca (dupa caz), fise medicale/ certificat medico-legal de la autoritatea sanitara care a constatat decesul.
In urma cercetarii evenimentului ca AM in Romania, firma trebuie sa va dea PV de cercetare AM si formular FIAM de inregistrare AM.
Firma romana plateste obligatoriu, lunar, contributie la Fondul unic pentru AM si BP, fond din care se plateste conform prevederilor Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009, privind asigurarea pentru AM si BP,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la urmatoarele prestatii si servicii:
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Acestea se platesc prin Casa judeteana de pensii in baza PV de cercetare AM si FIAM, respectiv a documentelor care atesta cheltuielile facute (facturi, chitante).
Prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma se pot prevedea anumite ajutoare materiale pentru cazul producerii de AM si BP.
De regula, firmele de transport incheie contracte de asigurari pentru AM si BP cu firme de asigurari, pentru soferi (nominal sau pentru un numar total de ... lucratori). In urma producerii unor evenimente, firma incaseaza asigurarea si in mod normal suma ar trebui data urmasilor victimelor.
In baza documentelor de cercetare susmentionate, urmasii victimelor pot deschide actiune in instanta civila impotriva firmei/ persoanelor responsabile de producerea evenimentului daca evenimentul s-a produs din vina acestora. Se pot cere daune materiale si/ sau daune morale. Se poate ajunge, dupa caz, la o intelegere amiabila intre urmasii victimei si firma/ persoane responsabile de producerea evenimentului.
Copii minori, sotia pot beneficia de pensie de urmas dela Casa de pensii.
Tot ceea ce este legat de casa de pensii sunt valabile daca soferul avea CIM si firma a platit taxele legale. De asemenea, cercetarea evenimentului se face ca AM, daca soferul lucra cu CIM inregistrat in REVISAL, la ITM.
buna, accidentul s-a intimplat pe autostrada in Germania. acum s-a finalizat raportul ITM
contract colectiv presupun ca nu a avut compania, avind 13 angajati
Este bine sa luati legatura cu firma si sa aflati date certe despre toate elementele mentionate de mine in mesajul anterior.
Incercati sa ajungeti la o intelegere amiabila in conditiile in care un eventual proces este de durata, cheltuielile nu sunt mici si nu aveti de unde cunoaste careva fi hotararea finala a instantei de judecata. Daca veti castiga procesul puteti solicita instantei de judecata sa aprobe rambursarea tuturor cheltuielilor facute de dvs. (va trebui sa depuneti la dosarul cauzei - contracte, facturi, chitante, ordine de plata, etc. care sa le justifice) de catre partea care a pierdut procesul.
Asigurarea pentru AM si BP incheiata de firma angajatoare cu o firma de asigurari, de care am amintit in mesajul anterior, nu este asigurarea obligatorie RCA a tir-ului si nici asigurarea obligatorie de sanatate a soferilor.
ce AM si BP?

Alte discuții în legătură

Accident de munca ?? AlinaMagearu AlinaMagearu Daca esti conducator auto pe tir si in timpul muncii faci infart in timp ce conduci ,si iti monteaza 2 stenturi la inima.(in Italia )..Firma este din Romania ... (vezi toată discuția)
Accident de munca OOANA1977 OOANA1977 Buna ziua, Tatal meu a decedat intr-un accident , era in timpul serviciului, trimis cu masina firmei sa conduca un client acasa pentru ca masina ... (vezi toată discuția)
Accident in timpul programului de munca sofer tir Cristinamai1986 Cristinamai1986 Buna ziua, Sotul meu a avut un accident in timpul programului de munca in Suedia. Este sofer pe tir, cu contract de munca pe Romania. Despre acest accident am ... (vezi toată discuția)