Buna ziua, am si eu o simpla nelamurire...va rog ajutati-ma.
Eu si cu sotul locuim in Austria,unde a fost ultimul nostru domiciliu ( amandoi cetetaeni romanii si cu cerificat de casnicie din romania)...de un an avem un proces pe rol in Romania cu minori.
Eu nu sunt de acord ca acest proces sa se desfasoare in Romania, am vreo sansa sa invoc ca nu este de competenta Instantelor din Romania?
In conditiile urmatoare:
In acest proces eu figurez ca parat.
Copilul sa nascut in Austria si este cetatean Roman.
In acest proces discutam programul copilului si pensia alimentara dar cap principal este DIVORTUL.
Eu consider ca ar fi de competenta statului unde are domiciliul copilul...dar conform articolului 914-2 toata lumea imi zice ca nu am nici o sansa.
Intrebarea mea este nu exista nici o NORMA DE DREPT INTERNATIONAL(care sa se regaseasca si in codul nostru de procedura civila) care sa spuna ca este de competenta instantel de la domiciliul minorei?
Nu exista nico o dispozitie care sa contrazica lucrul acesta?
Mie mi se pare logic sa fie locuinta copilului in orice conditii cea dupa care se alege competenta....pt ca , pt a dispune incredintarea ar trebui sa se faca ancheta sociala la locuinta copilulu ( care coincide cu a mea) si la locuinta tatalui. Si e mult mai logic lucrurile acestea sa le faca instanta de la locuinta copilului.
AM DREPTATE SAU NU? DAR CU CARE ARTICOL SA MA APAR?
VA MULTUMESC MULT SI CHIAR ESTE URGENT
Art.8 din Regulamentul nr.1259/2010 al Consiliului Europei privind legea aplicabilă divorţului.
În situația în care soții nu au încheiat un acord privind legea aplicabilă divorțului, aceasta se determină în conformitate cu art. 8 și urm. din Regulament.19)
Astfel, în funcție de elementul de legătură din speță, divorțul sau separarea de corp vor fi reglementate de legea statului: a) pe teritoriul căruia soții își au reședința obișnuită la data sesizării instanței judecătorești; sau, în caz contrar;
b) pe teritoriul căruia soții își aveau ultima reședință obișnuită, cu condiția ca perioada respectivă să nu se fi încheiat cu mai mult de un an înaintea sesizării instanței judecătorești, atât timp cât unul dintre ei încă mai are reședința în cauză la data sesizării instanței judecătorești; sau, în caz contrar;
c) a cărui cetățenie este deținută de ambii soți la data sesizării instanței judecătorești; sau, în caz contrar;
d) unde este sesizată instanța judecătorească.
Va multumesc pentru promtitudine......dna avocat Consuela... procesul este pe rol de un an de zile... am depus intampinare, a avut loc si interogarea martorilor...la urmatorul termin depunem noi raspunsul la interogatoriul nostru...deoacrece locuim in austria nu ne-am prezentat personal....deci procesul este avansat....la acest termin vreau sa cer necompetenta dar bazanduma pe un articol favorabil mie...nu doar sa o invoc sa fie refuzata....sa am si cu ce sa justific.
Dna avocat STOICA din ce spuneti dvs se aplica pentru ultimu domiciliu comun...pai ultimul nostru domiciliu comun este cel dupa teritorul austriei unde am si nascut copilul...noi suntem casatoriti din 2011 si nu am avut nici un domiciliu comun pe teritorul Romaniei...doar cel din Austria...totusi el a bagat cerere in Romania si procesul este acolo pe rol...iar acest lucru consider eu ca se intampla pt ca ne-am casatorit la primaria sec 3 si pentru ca noi desi locuim aici inca avem buletine cu domiciliul din romania( binenteles fiecare cu adresa sa)...atfel nu imi explic dc?...si daca doresc sa invoc acest lucru toata lumea zice ca nu este posibil.
Va multumesc mult dna avocat Consuela...atunci de ce toata lumea imi scoate in ochii acest articol 914/2?...
va multumesc
(1) Cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cea din urmă locuinţă comună a soţilor. Dacă soţii nu au avut locuinţă comună sau dacă niciunul dintre soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cea din urmă locuinţă comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are locuinţa pârâtul, iar când pârâtul nu are locuinţa în ţară şi instanţele române sunt competente internaţional, este competentă judecătoria în circumscripţia căreia îşi are locuinţa reclamantul.
(2) Dacă nici reclamantul şi nici pârâtul nu au locuinţa în ţară, părţile pot conveni să introducă cererea de divorţ la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorţ este de competenţa Judecătoriei Sectorului 5 al municipiului Bucureşti.
Inca o intrebare...daca totusi instanta nu accepta aceasta exceptie ce trebuie sa scrie in decizia de divort ca sa pot iesi cu copilul din tara fara sa am nevoie mereu de acordul tatalui?
Sau mai exact ce trebuie sa cer.
va multumesc mult
Divort
anutsa22
Ce conditii si care este procedura de divort dintre un cetatean roman si unul moldovean. Drepturile si obligatiile fiecareia ?
(vezi toată discuția)